Ingemar Samuelsson kommunalråd Uddevalla
Ingemar Samuelsson anklagas för att runda rivningsbeslutet om Bodele. Foto: Lars Sergård/Sveriges Radio.

KS-ordförande anklagas för att runda rivningsbeslut

Den infekterade striden om rivningen av Bodelehusen i Uddevalla fortsätter. Alliansen anklagar kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson (S) för att runda rivningsbeslutet.

Alliansen i Uddevalla, KD, C, M och L anser att rivningsbeslutet borde tagits i kommunens jävsutskott - som är till för myndighetsbeslut där kommunen är part i målet, som i fallet med Bodelehusen.

– Jävsutskottet borde fattat beslutet om rivningen. Istället valde Samuelsson att runda utskottet och ta rivningsbeslutet på sin delegation som kommunstyrelsens ordförande, säger Magnus Jacobsson (KD).

Att husen skulle rivas beslutades av kommunfullmäktige i våras efter en hård debatt, där majoriteten med V, MP och S vann. Det formella rivningsbeslutet togs dock i somras på delegation av Ingemar Samuelsson. 

– Alliansen försöker ta politiska poäng i detta. Kommunfullmäktige har redan tagit beslutet om att riva husen. Jag verkställde det bara, säger Ingemar Samuelsson till P4 Väst.

Han anser inte att det finns något att kritisera i handläggningen av rivningsbeslutet eftersom det redan var fattat i kommunfullmäktige. 

Alliansen har lämnat en så kallad protokollsanteckning i kommunstyrelsen om att rivningen borde ha hanterats av jävsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".