Kyrkovalet börjar idag
Väljare Stig Simonsson, Valämndens Rune Johansson och Bernd Berggrenm, kommunikatör Ulf Sundberg och Lena Petersson från Svenska kyrkan. Foto: Klaus Buchholz / Sveriges Radio

Nu börjar förhandsröstning i Kyrkovalet

Kyrkoväljare: Jag hoppas att så många som möjligit går och röstar.
1:54 min

Idag kan man börja rösta i förtid i kyrkovalet. Svenska kyrkan i Trollhättan hoppas på en stark mobilisering.

Över fem miljoner av Svenska kyrkans medlemmar har rätt att rösta, men endast en liten del brukar att göra det. I 2013 var det till exempel bara 12,8 procent.

Stig Simonsson från Trollhättan är en av några kyrkoväljare som bestämde sig för att rösta redan idag.

– Jag var här bland dem första och tycker att det är viktigt att rösta, berättar han.

Söndagen den 17 september är valets sista dag. Valet brukas att kallas för det bortglömda valet men Svenska kyrkan i Trollhättan hoppas på en stark mobilisering i år.

Men vad kan Svenska kyrkan göra för att locka fram flera väljare?

– I valnämnden har vi nu haft flera möten under ett halvt år där vi har tänkt just på det. Vi har skapat en debattkväll, vi har lagt ut röstställen på lite andra ställen och vi har annonserad om vikten av att rösta , säger valnämndens ledamot Rune Johansson.

– Det är viktigt att så många som möjligt tar sin chans och rösta. Svenska kyrkan är en stor maktfaktor i vårt samhälle, tycker hans kollega Bernd Berggren, valnämndens ordförande.

Båda hoppas på en ökning av kyrkoväljarna upp till 20 procent i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".