En tiggare på marken, två infällda bilder på Lars Hjälmered (M) och Catharina Bråkenhielm (S).
Lars Hjälmered (M) och Catharina Bråkenhielm (S) debatterar ett nationellt tiggeriförbud. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT, Jonas Ekströmer/Scanpix, Henrik Montgomery / SCANPIX

Oenighet om förslag om nationellt tiggeri

Lars Hjälmered (M): Förskräckligt att det här tillåts pågå
1:10 min

Moderaterna vill införa ett nationellt tiggeriförbud. Socialdemokraterna ser inte ett förbud som någon lösning.

Förslaget ingår i Moderaterna nya kriminalpolitik, som ska behandlas på Moderaternas stämma i oktober. 

– Det man har gjort hittills har inte fungerat. Då tycker vi det är rimligt att vi går vidare med ett nationellt tiggeriförbud, säger Lars Hjälmered (M) och fortsätter:

– Den form av tiggeri och utsatthet är något som vi inte ska uppleva eller ha i Sverige.  

Men det råder stor oenighet om förslaget. Flera partier är emot förslaget. Socialdemokraterna vill skärpa regelverket kring tiggeri men säger nej till ett förbud.
 
– De måste få det bättre i sitt land men så länge det finns människor här så måste vi se till att de inte utsätts för brott, säger Catharina Bråkenhielm (S) och fortsätter:

– Samtidigt måste vi skärpa upp ordningsstadgan. 

Den tidigare tiggerisamordnaren, Martin Valfridsson, är för en kriminalisering.

Valfridsson drog i sin utredning 2016 bland annat slutsatserna att allmänheten skulle sluta skänka pengar till tiggare samt att polisen behöver bli aktivare för att stoppa olagliga bosättningar. Då såg han dock inte en kriminalisering av tiggeri som en lösning.

Men i våras ändrade han sig. Norska uppgifter om ett större nätverk med tiggeri och prostitution fick honom att ända uppfattning.

– Nu har det gått över ett år sedan jag lämnade min rapport och, tyvärr, jag har bytt fot. Jag ser att det finns så hög grad av utnyttjande och vi kan inte stilla se på när det händer. Den lagstiftningen jag tidigare var emot skulle jag faktiskt vilja att man utreder för att skydda de allra mest utsatt i vårt samhälle, sade Valfridsson i Sveriges radios Studio Ett i april.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".