Kulturhus Situationsplan. Bild: Uddevalla Kommun
Kulturhus Situationsplan. Bild: Uddevalla Kommun

Grästak på nytt kulturhus i Uddevalla

Kommundirektören: Kan stå klart 2023
1:10 min

Gräs på taket och gångstråk tvärs igenom en stor öppen byggnad. Nu finns ett första förslag på hur Uddevallas nya kulturhus kan se ut.

Debatt om kulturhuset framtid - idag efter 15

Planerna på ett nytt kulturhus presenterades för ett år sedan. Men i dagarna har ett första förslag presenteras för politikerna. 

Byggnaden ska enligt förslaget ligga i anslutning till Bohusläns museum, där det nu finns en gräsyta mellan museet och Västerlånggatan.

Den ska ha öppna ingångar från alla väderstreck, man ska kunna låna böcker på ett bibliotek och kulturskolan ska flytta in. Naturligtvis ska det finnas restaurang och café. 

Enligt den här förstudien ska byggnaden, där kommunen ska hyra in sig med bland annat biblioteket och kulturskolan, ligga i anslutning till Bohusläns Museum, där det nu finns en park mellan museet och Västerlånggatan. Men Peter Larsson menar att man inte tar bort utan faktiskt tillför fler grönområden:

– Det gör man genom att förstärka grönytor, lägger upp dem på taket, kan promenera runt om, och komma upp på taket och få en vacker vy över havet, och en plats man gärna vill vara på.

Förhoppningen är att fler besökare ska lockas till Uddevalla med ett nytt konsert- och kongresscentrum. Därför menar man att det också behövs ett hotell, men det ska inte ska drivas av varken kommunen eller exploatören.  

Tanken är att entreprenören Per Arwidssons bolag Granen satsar kapitalet och kommunen ska bli hyresgäster. Hur mycket pengar som krävs för investeringen vill inte Uddevalla kommun avslöja.

Kommundirektör Peter Larsson, som arbetar med förslaget, säger till P4 Väst att om ingenting hakar upp sig längs vägen, så kan det stå ett färdigt kulturhus i Uddevalla år 2023.

Men det råder politisk oenighet om det nya förslaget. Det är den politiska majoriteten i Uddevalla (S, V, MP) som lanserar det. Men den borgerliga oppositionen har andra idéer om hur ett nytt kulturhus ska se ut. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".