Mögelskola i Åmål
1 av 3
Rösparksskolan har stått tom sedan 2014. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio
Porträtt på man
2 av 3
socialdemokratiska kommualrådet Michael Karlsson hoppas på att ena de allra flesta kommunpolitiker kring ett nytt skolbeslut. Foto: Charlotte Anersson/Sveriges Radio
Rapport om skolfastigheter i Åmål
3 av 3
Oberoende konsulter har granskat Åmåls kommuns beräkningar inför en nybyggnation av skola i centralorten. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Så mycket kostar ny skola i Åmål

Det kan kosta 400 miljoner kronor att bygga en ny skola i Åmål. Den siffran presenterades i en slutrapport som skolans framtid.

Det är den mögeldrabbade Rösparksskolan i Åmål som är orsaken till den heta diskussionen om hur centralortens skolor för elever mellan 6 och 13 år ska se ut i framtiden.

2016 presenterade politiker och tjänstemän ett förslag om att bygga en ny storskola för 800 elever och stänga de två skolor som finns nu. Det skulle kosta 400 miljoner kronor.

I november blev det stillestånd i beslutsprocessen och kommunfullmäktige i Åmål begärde kompletterande utredningar - som presenterades under tisdagen. 

Två alternativ presenterades: att renovera och bygga om två skolor eller att bygga en ny skola. Båda förslagen har en likvärdig kostnad på ungefär 400 miljoner kronor.

– Det känns bra att konsultrapporten förstärker bedömningarna och beräkningarna som kommunen har gjort tidigare, säger Michael Karlsson, socialdemokratiskt kommunalråd.

Michael Karlsson ska nu diskutera med övriga partier om hur beslutsprocessen kommer se ut framöver eftersom det är viktigt att det blir ett närapå enigt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".