Aron Emilsson (SD) framför människor som röstar i Kyrkovalet.
Aron Emilsson (SD) Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Trots storsatsning – få SD-kandidater i lokalvalet

Emilsson (SD); Kyrkan har utvecklats i fel riktning
1:12 min

Sverigedemokraterna stoltserar med sin största kyrkovalssatsning någonsin. Ändå har de bara tio kandidater i 23 församlingar och pastorat. "Det är någonting vi måste arbeta med", säger kyrkopolitiske talespersonen Aron Emilsson (SD).

Enligt Sverigedemokraterna har Socialdemokraternas styrning gjort att Svenska kyrkan blivit en vänsterliberal politisk aktör som understödjer islams framfart i Sverige.

 – Det var Socialdemokraterna som från början utmålade oss som sina huvudmotståndare, men vi tar gärna upp den kampen, säger Aron Emilsson, en av Sverigedemokraternas två kyrkopolitiska talespersoner.

För att ställa allt till rätta vill Sverigedemokraterna bland annat att Svenska kyrkans hjälpverksamhet ska prioritera brottsoffer, fattigpensionärer och kristna asylsökanden.

Men trots vad de beskriver som den största kyrkovalssatsningen i deras historia så tycks gräsrötterna saknas. När P4 Väst går igenom 23 församlingar och pastorat når inte ens antalet kandidater till kyrkofullmäktige upp till tio stycken. Det kan jämföras med exempelvis Socialdemokraterna som har 132 kandidater i nio områden.

 Hur ska ni kunna åstadkomma en förändring om ni inte satsar på den lokala nivån där stora delar av kyrkoarbetet sker?

– Jag hade naturligtvis varit glad om vi hade haft kandidater i alla lokala församlingar, så det är ju någonting vi måste arbeta med. Jag tror det viktiga är att de här övergripande dokumenten och uttalandena från den kyrkopolitiska ledningen gör avtryck och sipprar ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".