En bild på en polisuniform och vattenflaskor.
En ungdomsledare i Fyrbodal misstänks för brott. Foto: Erik Thulin, polisen och Fredrik Sandberg / SCANPIX

Idrottsledare misstänks för brott mot barn

"Föräldrarna gick till klubben och berättade om anklagelserna"
1:03 min

En ledare i Fyrbodal har stängts av från sin idrottsklubb. Minst två av barnen i föreningen har polisanmält ledaren för ofredande. En av dem var 14 år när det hände, den andra 15 år.

Det är föräldrarna som gått till klubben och berättat om anklagelserna.

– Vi kallade till styrelsemöte direkt. Vi tog ner medlemmen till föreningen och förklarade att medlem var avstängd från föreningen samma dag som vi fick veta det här, säger klubbens ordförande till P4 Väst.

De båda pojkarna var 14 och 15 år gamla när brotten ska ha inträffat. Ordförande vill inte gå in på vilken roll den anmälda klubbmedlemmen har haft i föreningen, men enligt uppgifter till P4 Väst var personen ungdomsledare.

Vad är den avstängda medlemmens syn på det som hänt?

– Det vet jag inte. Det får du fråga polisen om. Medlem kom på ett möte och fick information och därmed har vi lämnat den här personen och inte haft någon mer dialog med medlem, säger ordförande.

Exakt vad som hänt är inte känt än, men i väntan på polisutredningen har klubben skickat ut ett brev till alla medlemmar.

Där står bland annat att "Det har kommit till vår kännedom att en av våra medlemmar har blivit polisanmäld för brott mot minderårig utav två av varandra oberoende minderåriga."

Om ledaren döms väntar livstids avstängning från klubben, enligt ordföranden.

Vad har ni fått för reaktioner på utskicket?

– Att det är bra att vi är tydliga och agerar snabbt. Många frågar vem det är och det är inte mitt jobb att säga det, fråga polisen och prata med era barn har jag sagt.

Om fler anmälningar kan komma in efter utskicket är svårt att säga, men ordförande hoppas att det inte ska spekuleras för mycket efter utskicket.

– Vi tror ingenting om anmälningar, men vi måste agera efter att vi fått kännedom om dem. Det viktiga är att vi ger ungdomarna vårt fulla stöd. Jag har pratat med föräldrarna och erbjudit stöd, vi är i kontakt med Bris och riksidrottsförbundet, säger han.

Polisen vill i dagsläget inte berätta exakt vad anmälningarna rör utan rubricerar det som "ofredande av olika karaktär".

Det begreppet kan enligt polisen innefatta allt från att knuffa eller spotta på någon, ha hög volym på radion till sexuellt ofredande.

Enligt polisen har det kommit in fler än två anmälningar. Hur många fler vill de inte säga.

– Det har kommit in ett antal anmälningar. Vi håller på att bearbeta de just nu. Men eftersom det är precis i inledningen av utredningsarbetet så kan jag varken kommentera uppgifter i ärendet eller andra delar heller. Det är med hänsyn till alla inblandade som jag inte gör det. Jag kan inte säga så mycket mer än det, säger en utredare på polisen till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".