Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdpersonalens ilska mot nya arbetstider i Sotenäs

Nina Roos: Det är personalens upplevelse att de jobbar gratis
2:02 min
Kommunhuset i Sotenäs.
Sotenäs vill höja måttet för heltid inom vården. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio.

Sotenäs kommun vill öka heltidsmåttet för nattarbetande vårdpersonal i kommunen. Något som personal och fack motsätter sig.

Detta har rört upp känslor och oro hos vårdpersonal som menar att fler timmar utan mer lön skulle betyda gratisarbete.

– Jag har tappat arbetsglädjen nu, det känns inte som man gör något värdefullt. Och det är många som känner så, säger undersköterskan Sandra Sjöö och fortsätter:

– I början 2000-talet avstod vi från två års löneförhöjningen för att sjuktalen var så höga. Det är omsorgsförvaltningen som gör att man inte trivs. 

Nina Roos är omsorgschef i kommunen. 

– Vi ser över måttet på natten för kommunen har ett lågt heltidsmått jämfört med andra kommuner. Det är en förhandlingsfråga. 

De nuvarande tidsreglerna förhandlades fram i början av 2000-talet när det var svårt att rekrytera nattpersonal och man hade höga ohälsotal och sjukskrivningar bland nattpersonalen. Nu arbetar nattanställda 31,33 timmar i veckan att jämföra med 34,33 timmar i Lysekil och 36,33 timmar i Munkedal.

– Men de här tiderna förhandlades fram av en anledning och om man ändrar tillbaka riskerar man återigen hälsan för personalen och att det blir svårt att rekrytera, säger Anne Karin Grande Höglund, facklig avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.

Personalen har reagerat med ilska på att kommunen nu vill förhandla om heltidsmåttet. Något som i praktiken skulle innebära fler arbetande timmar utan någon löneförändring, vilket personalen kallar "gratisarbete". 

– Det är personalens upplevelse, men målet är att öka kvalitén på natten, säger Nina Roos.

Målet är att förhandlingarna ska kunna starta under september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".