En bild på en maskin.
Miljonsatsning i Bäckefors. Foto: VPK Group Press Corner

Miljonsatsning i Bäckefors: "Framtiden fantastisk"

Fabrikschef: Vi behåller personalen men fördubblar produktionskapaciteten
2:12 min

Tiotals miljoner kronor investeras i förpackningsproducenten Petersons fabrik i Bäckefors. För tre veckor sedan sattes en ny wellpappmaskin i produktion som fördubblar kapaciteten.

Det investeras i förpackningsproducenten Peterson. Investeringsprogrammet handlar totalt om nästan 240 miljoner kronor, där fabriken i Bäckefors tar del av satsningen.

För två veckor sedan sattes en ny wellpappmaskin in i produktion, en maskin som är den största i Europa.

– Tidigare gjorde vi processen manuellt. Nu är det en helt automatisk linje, säger fabrikschefen i Bäckefors Örjan Emanuelsson.

Att anläggningen nu automatiseras påverkar inte antalet anställda som idag uppgår till 73 personer.

– Automatisering brukar betyda nedbemanning men vi investerar i ökad kapacitet. Vi behåller personalen men fördubblar vår produktionskapacitet istället, säger Örjan Emanuelsson till P4 Väst.

Även nya investeringar planeras i fabriken i Bäckefors där det tillverkas wellpappförpackningar till bil- och möbelindustrin.

– Jag har redan fått väldigt klara indikationer på att en hel del av det vi planerar och önskar göra under 2018 kommer vi att få genomföra, berättar Örjan Emanuelsson.

Då handlar det inte om några nya maskiner.

– Då är det tekniska förbättringar på övrig del av maskinparken och även logistiska förbättringar för att ytterligare öka kapaciteten för fabriken, säger Örjan Emanuelsson.

Så framtiden ser ljus ut för fabriken i Bäckefors?

– Framtiden ser fantastisk ut för Bäckefors. Vi ligger i ett område i Sverige där det inte hör till vanligheterna att det satsas och investeras så det här känns fantastiskt bra, säger fabrikschef Örjan Emanuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".