Porträttbild av Carin Ramneskär med glasögon i håret. Foto: Julia Forsberg /Sveriges Radio P4 Väst
Carin Ramneskär (M) Foto: Julia Forsberg /Sveriges Radio P4 Väst

Uddevallamoderat: Flickor ska inte tvingas bära slöja

Carin Ramneskär: Vi vill föra upp det till debatt
1:12 min

Uddevallamoderaten Carin Ramneskär (M) för upp diskussionen om att små flickor inte borde bära slöja. Men hon får mothugg från partikamraten Mozghan Jalali.

Det är i en debattartikel som Carin Ramneskär (M) skriver att hon vill påverka förskola och skola så att små flickor slipper bära slöja. Anledningen är, enligt Ramneskär, att barnen kan ha tvingats bära slöja.

 – Det är en viktig diskussion att föra upp i samhället. Är du i förskoleåldern kanske du inte själv har möjligheten att välja. Det kan vara traditioner och annat som gör att de tvingas bära slöja, säger Carin Ramneskär oppositionsråd för moderaterna i Uddevalla.

 Men frågan splittrar Moderaterna. Partikamraten Mozghan Jalali från Göteborg tycker att diskussionen om slöjan missar målet.

 – Jag tycker att det är viktigt att lyfta diskussionen. Förskolan ska vara jämställd, men det som förvånar mig är att vi då inte samtidigt lyfter debatten om små flickor som har högklackade skor och bikiniöverdelar, säger Mozghan Jalali barnmorska, skolsköterska och moderat samhällsdebattör i Göteborg.

På frågan om Carin Ramneskär hört små flickor klaga över att bära slöja svarar hon.

- Jag har sett små tjejer som är 5-6-7 år som har slöja på stranden. Det hindrar dem från att springa i vattnet och de förvägras ett minne från stranden.

Mozghan Jalali påpekar vidare att så länge som flickorna själva får välja om de vill ha slöja eller inte är det inte ett problem.

 

l

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".