Terapeuten Hans Ek framför kameran.
1 av 2
Ställa dina frågor till terapeuten Hans Ek. Foto: Richard Veldre / Sveriges Radio
Ett par händer vid en dator
2 av 2
Chatta med Hans Ek strax efter klockan 11. Foto: Pontus Lundahl/TT

Terapeuten Hans Ek chattade med P4 Västs publik

Idag berättar P4 Väst om barnen som inte kommer till skolan. Hans Ek är kurator och legitimerad psykoterapeut på BUP i Trollhättan och har forskat på ämnet.

Angela: Min son har i alla år haft svårt att tvinga sig till saker som han inte vill göra. "Han har inte lust" och då hittar han inte motivationen. Jag försöker säga att vissa saker måste man bara göra oavsett om man har lust eller inte. Men han säger att han inte kan "ställa om hjärnan". Har testat allt och känner mig helt uppgiven. Vad kan jag göra?

Hans Ek, psykolog: Jag tycker att du skall ta konktakt med elevvårdsteamet på skolan för att utreda hans svårigheter samt att ta kontakt med primärvården för att göra en psykiatrisk bedömning. Vh Hans Ek

10:53, 11 September 2017

Anna, Mamma: Anna, mamma Jag får sitta ute i skolkorridoren för min dotter känner sig inte trygg i skolan. Hon går i klass 5. Om jag eller min man går därifrån gråter hon bara. Lärarna vet inte vad de ska göra och inte vi heller. Vi har hjälp av elevhälsoteamet, hon är inte utredd på något sätt. Borde vi söka hjälp någonannanstans?

Hans Ek, psykolog: Hej! Jag tycker att det är viktigt med att prata med flickan och elevvårdsteamet och göra upp en behandlingsplan hur man kan trygga upp flickan när hon är i skolan. Vh Hans Ek

11:03, 11 September 2017

Camilla: Min son som är 12 år vill ofta vara hemma. Han har kompisar och har lätt för sig i skolan men har inte motorn att gå. Han skyller ofta på att han är sjuk, och då har jag svårt att tvinga honom att gå. Hur ska jag hantera detta?

Hans Ek, psykolog: Hej! Det är ett vanligt problem för dessa barn som är duktiga att de inte får några utmaningar i skolan. Jag tycker att det är viktigt att du pratar med hans lärare så att han/han kan sätta in olika åtgärder för att öka motivationen att komma till skolan. Vh Hans Ek

11:22, 11 September 2017

Linda, mamma till 11-årin: Jag får inte mitt barn till skolan. Han skriker och gömmer sig i huset. Han tycker skolan är pest. Han bara gråter och gråter. Skolan har inte tid att hjälpa oss.

Hans Ek, psykolog: Hej! Först och främt ta kontakt med hans mentor och diskutera situationen. Det kan vara så att det har hänt något i skolan exempevis mobbning skolan kan då vidta åtgärder för att förhindra mobbningen med deras åtgärdsprogram som alla skoler skall ha. Vh Hans Ekl.

11:30, 11 September 2017

Marie:: Marie Jag har en son som går i gymnasiet. Han har alltid haft tendenser att stanna hemma, men nu är det extra svårt att få iväg honom då han är äldre. Jag känner mig så maktlös, frågan är, ska jag tjata eller låta han ta eget ansvar?

Hans Ek, psykolog: Hej! Ta konkta med elevvårdsteamet och diskutera hur situationen ser ut. Jag tycker inte att man skall tjata ofta kan det bli motsatt verkan. Vh Hans Ek

11:35, 11 September 2017

Trött mamma: Jag är mamma till 4 barn,två av dem hatar skolan. Den äldsta är nu 22,o hela skoltiden var som en lång uppförsbacke, och den har ännu inte planat ut. När hon var 19 fick hon diagnos add. Min andra hade massa ångest, ville inte leva när hon va 12.var hemma hela 6:an Och halva 7:an..gick nån dag o sen var hon helt slut av ångest. Gympan var hemsk, utflykter och dagar som inte va i rutinen hemska. Som förälder vänder man ut o in på sig själv, visst det är skolplikt.. Men ska jag bära mitt barn till skolan? Skolan ska va individuell, men det känns som det bara gäller de armen som går den raka vägen och Inte de som tar den jobbiga, slingriga.. Minstingen i familjen är 12 och där är det likadant, vi står i kö för adhd - utredning sen ett år.. Han vill attdet ska funka, Han vill Så mycket men det funkar inte. Hatar skolan. Själv väntar Jag Bara tills skiten är över. Jag är sjukskriven 50%, man orkar inte allt. Jag älskar mina barn. Vet inte varför Jag ville skriva till dig men detta ämne är så viktigt. Våra barn Är inte lata! vi är inte dåliga föräldrar. Det behövs kunskap att bemöta dem.

Hans Ek, psykolog: Hej! Skolan skall göra en basutredning om de finner att det är problem i skolan och därefter om det är frågetecken på neuropsykiatrisk diagnos då vänder skolan sig till BUP. Jag vet att det är långa köer till BUP och det som jag kan råda dig till är att du ligger på och ringer och frågar vad du ligger till i kön. Vh Hans Ek.

11:42, 11 September 2017

Elev i årskurs 8: Jag har varit mobbad i hela grundskolan och har jättemycket frånvaro i åttan. Jag får ingen hjälp av min skola och vet inte vad jag ska göra.

Hans Ek, psykolog: Hej! jag tycker att du skall prata med denna föräldrar så att de kan hjälpa dig att prata med skolan. Skolorna är skyldiga att ha åtgärdsprogram för mobbning i värsta fall får man ta konkta med skolverket. vh Hans Ek

11:48, 11 September 2017

Mamma i behov av hjälp: Nu har min son haft väldigt hög frånvaro i 6an & 7an. Nu har han börjat 8an. Hur stor del är skolans att han ska komma iväg dit & hur stor del är min? & vilken skyldighet har dom att hjälp mej få dit han? Det är ju ändå skolplikt i Sverige så något måste väll finnas som kan hjälpa till att få barn till skolan som vägrar.

Hans Ek, psykolog: Hej! skolan är skyldig att hjälpa dig att finna lösningar på hans problem en av lösningarna kan vara att man påbörjar en utredning för att se vad problemet är och därefter sätta in åtgärder. vh Hans Ek

11:51, 11 September 2017

Jenny: Hej! Varför är det viktigare att orosanmäla föräldrarna och ge dem skulden än att faktiskt hjälpa barnet att må bra i skolan?

Hans Ek, psykolog: Hej! Jag tycker att det är viktigt att man har en dialog med föräldrarna. Vh Hans Ek

12:03, 11 September 2017

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".