genrebild, sjöräddning
Många moderna flytvästar som laddas med gaspatron underhålls inte som de ska. Foto: Erik Mårtensson/TT

Sjöräddningssällskapet säljer båt: Stor sorg

Sjöräddningssällskapet: Dyrare och dyrare att driva båten
1:28 min

Nu säljer sjöräddningssällskapet sin räddningskryssare i Fjällbacka. Två av anledningar är att den är dyr i drift och omodern.

Sjöräddningssällskapet centralt har beslutat att sälja sin räddningskryssare i Fjällbacka. Det har fått personalen på plats att reagera. I ett långt inlägg på sociala medier skriver om beslutet. 

– Det är med största sorg som vi meddelar att Sjöräddningssällskapet säljer vår enda räddningskryssare, skriver de i inlägget. 

Men det är inte bara i Fjällbacka som de blir av med sin räddningskryssare, sammanlagt finns det fyra stycken utstationerade i Sverige och alla ska säljas. 

– Det är en båtklass som börjar bli till åren kommen, det blir dyrare och dyrare att driva båten och även att underhålla och reparera den, säger Niklas Jendeby, kommunikations- och insamlingsledare.

Vid räddning av större fartyg berättar Jendeby att sjöräddningssällskapet kan använda sig av två mindre båtmodeller som tillsammans blir lika starka som kryssaren. En av anledningarna till att båtarna säljs är att de är dyra i drift och svårhanterliga. 

– Vi är en insamlingsorganisation och måste vara rädda om varenda krona. Och givetvis ska vi kunna rädda liv, säger Jendeby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".