Lena Berglund och Carin Lindberg står mot en vit vägg och ser glada ut.
Som skolpersonal kan det vara svårt att räcka till ibland säger Lena Berglund och Carin Lindberg Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio
Barnen som inte kommer till skolan

Vänersborgslärare vittnar om ökad frånvaro

Lena Berglund: Man känner sig otillräcklig
0:55 min

Trots personalutbildningar, frånvarostatistik och snabb kontakt med föräldrar vid ogiltig frånvaro ökar antalet elever med omfattande frånvaro på skolan.

Torpaskolan i Vänersborg har ungefär 410 elever i början av höstterminen. Bland eleverna finns sju elever som nästan aldrig kommer till skolan.

– Det är ett problem för alla skolor i Sverige. Vi är inte förskonade från detta på vår skola heller, säger Carin Lindberg, specialpedagog på Torpaskolan i Vänersborg. 

På Torpaskolan går det elever i årskurserna 7-9, men Carin Lindberg säger att hon märkt av många elever redan vid överlämningen från årskurs 6 har det svårt. Hon tror att själva överlämningen gör det svårt för många elever också.

– Det finns barn som har svårt för stora sammanhang och som inte har det särskilt lätt att klara mycket nytt. Det blir stor skillnad att gå från ett litet tryggt sammanhang med kanske tre olika klassrum sammanlagt till en skola med kanske fyra gånger så många elever och många fler lärare, säger Carin Lindberg.

Förutom överlämningarna som kan göra det svårt säger Carin Lindberg att en anledning till varför det ökar kan ha att göra med att en ökad stress bland yngre.

Specialpedagogen Carin Lindberg och Läraren Lena Berglund berättar att det är en utmaning att fånga upp elever som riskerar att få hög frånvaro, exempelvis introverta elever med sociala svårigheter.

Känner du ibland att du inte gör tillräckligt som lärare?

 – Man kan ju alltid göra mer. Man kanske borde höra av sig sig och prata mer med eleven och så

Skolan i artikeln har ingen koppling till tidigare inslag om elever som har svårt att närvara i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".