Två svenska komiker, dorsin, yngre björn gustafsson
1 av 2
Henrik Dorsin och Björn Gustafsson är två av de nya ansiktena i "Lorrygänget". Foto: Alexander Ekström/Sveriges Radio
Henrik Dorsin, Claes Månsson, Sanna Sundqvist, Johan Ulveson, Björn Gustafsson
2 av 2
Björn Gustafsson, Johan Ulveson, Sanna Sundqvist, Henrik Dorsin och Claes Månsson poserade för pressen under en inspelningspaus. Foto: Alexander Ekström/Sveriges Radio

23 år efter Yrrol spelar Lorry in Lyrro

Peter Dalle, Suzanne Reuter och Henrik Dorsin, gemensam intervju
10 min

”Lyrro – Ut & Invandrarna” – så heter uppföljaren till 90-talsklassikern "Yrrol", som under måndagen spelade in scener i Lundby församlingshem i Göteborg.

”Yrrol – en kolossalt genomtänkt film” gick upp på bio 1994. Filmen blev en stor succé och har numera nått något av en kultstatus i den svenska humorhistorien på vita duken.

Filmen kom efter tv-serien "Lorry", som hade gått i fyra säsonger på SVT, och flera av karaktärerna från serien var med även i filmen. "Lorrygänget", med manusförfattare Peter Dalle i spetsen, har sedan dess verkat på många olika håll, men nu är stora delar av originalgänget samlade för uppföljarfilmen ”Lyrro – Ut & Invandrarna”.

– Vi pratade om att göra en uppföljare, men hade jobbat tillsammans intensivt och ville göra någonting annat ett tag, säger Peter Dalle som förutom att återigen ha skrivit manus även regisserar den nya filmen.

Johan Ulveson, Peter Dalle, Suzanne Reuter och Claes Månsson är alla med igen, men även nya tillskott i form Sanna Sundqvist, Nour El Refai, Henrik Dorsin och Björn Gustafsson den yngre.

– Det räckte med fyra av oss äldre, det har varit jätteroligt att få in yngre också. Vi är för gamla för att gestalta viss problematik, säger Peter Dalle. 

Inspelningarna inleddes på ökenön Aruba i Västindien i somras, och har fortsatt på kallare breddgrader under hösten. Utanför Lundby församlingshem piskade regnet stadigt hela måndagen.

– Som tur är har vi bara inomhusscener i dag, säger Johan Ulveson i förbifarten.

Biopremiär för "Lyrro" blir under nästkommande år 2018. Formatet är precis som i föregångaren sketch, och många till synes icke-relaterade scener där varje skådespelare gör flera olika roller under filmens gång. Men enligt Peter Dalle har "Lyrro" en mer sammanhållen tematik än "Yrrol".

Film i Väst är med på ett hörn och producerar filmen.

– Det är väldigt roligt, säger Ulrika Grönérus, pressansvarig på Film i Väst, som också var på plats under måndagens inspelningar. Filmbolaget firar 25-årsjubileum i år, och har just nu även hela tio filmer med på den prestigefyllda filmfestivalen i Toronto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".