Polisens avspärrning vid brottsplatsen söder om Strömstad.
Polisens avspärrning vid brottsplatsen söder om Strömstad. Foto: Tommy Öster/P4 Väst Sveriges Radio

Advokat: Röster styrt den misstänkte att döda mamman

Åklagare Robert Beckard: Mannen har bragt sin mor om livet
1:02 min

Den man i 35-årsåldern som misstänks ha mördat sin mamma i 70-årsåldern utanför Strömstad har nu häktats. Enligt mannen hörde han röster som gjorde att han dödade kvinnan.

Åklagaren fick som han ville och tingsrätten häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för mord någon gång den 7 till 8 september utanför Strömstad. 

Mannen är nära anhörig till den döda kvinnan. Det var i fredags som kvinnan hittades död utomhus.

När häktningsförhandlingen inleddes sa mannens advokat att den misstänkte medger att han har dödat kvinnan, men att han förnekar brott. 

 – Han medger att han har bragt kvinnan om livet. Men han har haft oerhört starka vanföreställningar. Han har hört röster som styrt honom till gärningen. Det är ett psykosliknande tillstånd. Han har inte haft uppsåt till gärningen, sade mannens advokat Peter Ekelund. 

Samtidigt som advokaten pratade grät mannen. 

Advokaten ville att brottsrubriceringen inte skulle vara mord utan i stället dråp, som är en lindrigare rubricering, bland annat eftersom brottet inte hade föregåtts av någon planering. 

Häktningsförhandlingen hölls sedan bakom stängda dörrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".