En person ligger i sängen
Det kan vara svårt att få liggande färdtjänst i kommunerna. Bilden är ett montage. Foto: Richard Veldre / Sveriges Radio

Ann-Catrine kan inte sitta – nekas färdtjänst av kommunen

"Varför har inte jag samma rättigheter?"
1:32 min

Ann-Catrine kan inte sitta i en bil. Men trots intyg om att hon behöver en liggtransport vägrar Vänersborgs kommun hjälpa henne med färdtjänsten.

En gång i tiden var Ann-Catrine biomedicinsk analytiker men hennes ryggproblem satte punkt för det för flera år sen. Diskbråck i nacken och snedvriden ländrygg har gjort henne sängbunden långa perioder och vissa dagar kan hon knappt kan röra sig alls.

Men hon vill ändå försöka ha ett liv. Då är hon beroende av en färdtjänst där hon kan ligga ner. Och trots att hon har läkarintyg på att hennes kropp kräver det så säger Vänersborgs kommun nej till liggande färdtjänst.

Liggande sjuktransporter till och från olika sjukinrättningar går att få helt enligt lagtexten, säger Rolf Berggren ansvarig handläggare i Vänersborg.

Men några resor i social mening via färdtjänst för den som inte kan varken kan stå eller sitta det finns inte, säger han vidare.

Ann–Catrine som mer än gärna hade velat hälsa på sin mamma som bor tio minuters promenad bort får då snällt betala en liggtransport själv. Den skulle kosta henne närmare tusen kronor.

– Jag kan förstå ilskan och frustrationen, säger Rolf Berggren, men så ser lagen ut. Lagen om Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken och ska utföras sittandes eller ståendes.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".