Mario Varguez, enhetschef i Mellerud
1 av 2
Mario Varguez, enhetschef i Mellerud Foto: Mario Varguez / Melleruds kommun
Kommunhuset i Sotenäs.
2 av 2
Sotenäs är en av endast två kommuner som erbjuder liggande färdtjänst. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio.

Få kommuner erbjuder liggande färdtjänst

"Finns inget stöd i lagen"
1:45 min

Få kommuner erbjuder liggande färdtjänst. Men Melleruds och Sotenäs kommuner erbjuder fullt ut.

P4 Väst granskat i vilken utsträckning kommuner erbjuder färdtjänst med ligganordning. Av 14 kommuner är det två kommuner som erbjuder tjänsten: Sotenäs och Mellerud. 

Sotenäs beviljar det men med villkoret att den funktionshindrade då själv får skaffa fram en trafiksäker och godkänd ligganordning.

Mellerud har valt att bevilja liggande färdtjänst fullt ut. Där tar man heller inte upp det som en särskild post i budgeten utan låter det ingå i den "vanliga" färdtjänsten.

 – Det är en så liten grupp som har dessa unika behov och vi ser det som självklart att tillgodose dom så långt vi kan, säger Mario Varguez, enhetschef i Mellerud.

Att erbjuda liggande färdtjänst är inget som kommunerna måste tillgodose enligt lagen men man är helt fri att göra egna avsteg via politiska beslut vilket man alltså gjort i Mellerud och Sotenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".