Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karolina Almqvist tittar upp ur bilen där hon sitter
1 av 2
"en lyckad skolgång är väldigt viktigt", säger socialpedagogen Karolina Almqvist som jobbar på Mobila teamet i Vänersborgs kommun. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio
Tomas Lund står med några färgglada spel vid ett spelskåp
2 av 2
Tomas Lund är också en del av Mobila skolteamet. Ibland används spel för att utveckla elevens lärande eller för att lära känna eleven. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio

De hjälper elever med hög frånvaro tillbaka till skolan

Karolina Almqvist: Varje dag är vi ute på uppdrag
1:22 min

Elever med hög frånvaro i skolan kan få hjälp i Vänersborgs kommun. Deras mobila team kan hämta eleverna till skolan.

Mobila teamet har funnits tillgängligt i Vänersborgs kommun sedan 2015 och består av fyra medarbetare - två pedagoger och två specialpedagoger. De arbetar nästan alltid två och två . 

– Vi upplever att föräldrar och elever är väldigt glad att vi finns, säger Karolina Almqvist, socialpedagog i Mobila skolteamet.

Karolina Almqvist säger att det inte finns några typiska fall, eftersom alla är olika och alla behov skiljer sig åt, men något som ofta finns med i bilden är psykisk ohälsa.

Mobila teamet finns för att avlasta både elever och vårdnadshavare. Vårdnadshavare med ett barn med problematik har ofta mycket annat att göra och ta hänsyn till, till exempel möten med socialtjänsten. Det kan göra att föräldrar behöver avlastning.

Det är ju ofta tonåringar ni hjälper. Tycker eleverna att det är pinsamt ibland att ni ska hänga med i skolan? 

– Det finns de som tycker det är pinsamt och säger att de inte vill att vi ska vara där och synas. Men sen finns det motsatsen också. För närvarande har jag en elev som gärna tar med sig några kompisar som också har det svårt i skolan och sen sitter vi och pluggar tillsammans, säger Tomas Lund, pedagog i Mobila skolteamet.

Tomas Lund säger att det finns riktigt svåra fall där en elev ibland har svårt att gå ut en grundskoleklass. Efter uppföljningar av elever har det ibland visat sig att eleven trots allt arbete inte blivit bättre, utan tvärt om sämre.

– Man vet ju att det kan vara så, så får vi försöka med andra åtgärder, sätta upp små delmål, så kan man väl hitta en positiv utveckling någonstans åtminstone, säger Tomas Lund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".