Cannabisodling i Dalsland
1 av 4
Cannabisodling i Dalsland Foto: Polisen
Cannabisodling
2 av 4
Cannabis Foto: Polisen
Cannabisodling
3 av 4
Cannabisodling Foto: Polisen
Cannabisodling i Dalsland
4 av 4
Cannabisodling i Dalsland Foto: Polisen

Började med krukor – slutade med cannabisåker

"Haft tillgång till omfattande teknisk utrustning"
3:10 min

Nu åtalas den man i 35-årsåldern som odlade stora mängder cannabis på sin gård i Dalsland. Enligt åtalet har mannen en särskild maskin för att framställa hasch.

Odlingen började inomhus i småkrukor men växte till en av de större som polisen avslöjat.

– Flygfotografier visar odlingsbäddar och hur han planterat ut sina cannabisplantor i skogsterräng och mossar, säger kammaråklagare James von Reis.

Cannabisodlingen som avslöjades på en enslig gård i Dalsland ledde till att mannen häktades i början av juli. Han åtalas nu misstänkt för grovt narkotikabrott.

– Han har haft tillgång till omfattande teknisk utrustning. Både till odlingsverksamheten men också till vidare förädling, berättar James von Reis.

Med hjälp av en särskild maskin har mannen framställt cannabis av hög kvalité. Det visar analysresultat från forensiskt laboratorium. Trots omfattningen av odlingen finns inga andra misstänkta.

– Det har framkommit tydligt under polisutredningen att han arbetat ganska ensam med detta, säger kammaråklagaren.

Är det rimligt att en så pass stor odling är för eget bruk?

– Nej, absolut inte. Jag kommer att göra gällande att det i grunden är i försäljningssyfte, men att han inte kommit så långt ännu, säger James von Reis.

Utredningen har varit inriktad på om det förekommit någon försäljningsverksamhet, men inga tecken alls tyder på det.

– Historisk försäljning har vi inte kommit någon på spåren, och några stora pengar omkring honom har vi inte heller kunnat se när vi gjort en utredning av mannens ekonomiska förhållanden, säger James von Reis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".