Mark Isitt tittar in i kameran.
1 av 3
Mark Isitt är inte nådig mot Uddevalla centrum. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Bild på Västerlånggatan i Uddevalla.
2 av 3
Uddevalla centrum får kritik från känd arkitektkritiker i P1-program. Foto: Niclas Blom/Sveriges Radio
Bild på Västerlånggatan i Uddevalla.
3 av 3
Att korsa Västerlånggatan i Uddevalla centrum är som att korsa kungsklyftan i Ronja Rövardotter, säger arkitektkritikern Mark Isitt i P1-programmet Stadsinspektionen. Foto: Niclas Blom/Sveriges Radio

Arkitektkritiker totalsågar Uddevalla centrum

Mark Isitt: Uddevalla brutalt ointressant
1:21 min

"Brutalt ointressant" och "ett asfaltsgrått vindpinat ingenting" säger arkitekturkritikern Mark Isitt om Uddevalla centrum i P1-programmet Stadsinspektionen.

Arkitekturkritikern och journalisten Mark Isitt undersöker olika städer i programmet Stadsinspektionen i P1 – nu har det blivit Uddevallas tur. Och Mark Isitt är inte nådig om hur det ser ut i Uddevalla. 

– Att korsa Västerlånggatan är som att korsa kungsklyftan i Ronja Rövardotter, säger han bland annat i programmet.

Ingemar Samuelsson (S) säger att mycket gamla och bevarade byggnader finns i Uddevalla, men att saneringen av gamla byggnader och det som byggdes under 60- och 70-talet gjort att Uddevalla centrum saknar helhet och estetik i viss mån.

Dessutom har kommunen svårt att göra förändringar på de privatägda fastigheterna i stadens centrum som behöver rustas upp säger Ingemar Samuelsson (S). Han säger också att det inte går att skylla på dagens politiker för besluten som fattades under förra millennieskiftet.

Jag är inte helt oskyldig.

Men hur ser du på ditt ansvar i det här?

– Jag är inte helt oskyldig. Jag har varit med om en och annan byggnation där vi diskuterat att det kanske inte är den bästa lösningen rent estetiskt, men att fastigheterna ändå måste fungera, säger Ingemar Samuelsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".