Tom Stone från Hamburgsund i ny dokumentär

1:48 min

Han är Bohusläningen som trollbundit publik över hela världen i snart 30 år. Nu är magikern Tom Stone aktuell för en dokumentär i Kanada.

– Det började egentligen mellan Hunnebostrand och Kville, jag växte upp på en gård. De jämnåriga kompisarna bodde ju en bit bort, så fick sysselsätta mig på egen hand, förklara Tom Stone.

Han sysselsatte sig ofta med saker han kunde göra ensam och då  böcker. En dag hittade han en bok om trollerikonster och fastnade snabbt.

– Under gymnasieåren hade jag trolleri som extraknäck för att dryga ut studiemedlen. Så, skulle jag efter studenten söka ett riktigt jobb. Då fanns det inga, förklarar Stone.

I och med den arbetslösheten blev extraknäcket från gymnasiet ett heltidsjobb. Ett jobb som nu, snart 30 år senare fortfarande står i fokus.

Trots att det för Tom Stones del ändrat karaktär, idag resar han inte runt längre på världens alla scener. 2017 säljer han snarare sina trick till andra trollkarlar.

– Branschen har blivit bättre, idag har vi betydligt mer kollegialt samarbete. Dessutom nybörjartricken enklare och de stora publika tricken bättre fortsätter Stone.

Men, det är inte det enda Tom Stone gör. I mitten av 1990-talet började han fundera på hur hans trick kan fungera. En fundering som nu tar honom till en dokumentärfilmsinspelning i Kanada. 

– Jag blev intresserad av det som heter kognitionsvetenskap. Nu ska det bli en dokumentär om en av de främsta forskarna i detta. Då tyckte dom det var intressant att jag skulle vara med, avslutar Tom Stone.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista