Porträtt av Nils-Eric Liedman. Han har grå kostym, ljusblå skjorta, tunna glasögonbågar och grått hår.
Idéhistorikern Sven-Eric Liedman. Foto: Thomas Pitura/Sveriges Radio

Fake news på Högskolan väst

"Trump lever på fake news"
7:34 min

Idéhistorikern Sven-Eric Liedman gästade på tisdagen Högskolan väst och föreläste om företeelsen fake news eller alternativa fakta som det också kallas. Vad står det för egentligen?

Sven-Eric Liedman föreläser om begreppet fake news. Var kommer det ifrån, vad betyder det och hur gör man för att se vad som faktiskt är alternativa fakta?

– Det är nyheter som saknar grund som man använder för att på något sätt påverka människors uppfattningar, förklarar idéhistorikern och professorn Sven-Eric Liedman innebörden av fake news.

Men någon ny företeelse är det inte.

– Det har nog alltid funnits makthavare som spridit nyheter som ska gynna, och ta bort sådant som missgynnar dem, säger Sven-Eric Liedman när P4 Väst träffar honom på Högskolan väst i Trollhättan.

USA's president Donald Trump använder sig ofta av uttrycket fake news och ordet har blivit vanligt också i Sverige.

– Han skapar förvirring. Ordet förknippas med Trumps kampanj och hans åtta månader som president. Han lever på fake news medan de traditionella medierna försöker visa vad som är sant eller åtminståne rimligt eller totalt orimligt, säger Sven-Eric Liedman. 

Även i Sverige förekommer fake news.

– Det har det säkert alltid gjort i större eller mindre utsträckning, men nu gör det väldigt mycket. Det finns en hel kanal som tidigare hette Avpixlat där det mesta som skrivs är av typen där man blåser upp saker, man påstår saker och anklagar människor, säger Sven-Eric Liedman.

Kan man bli av med fake news?

– Jag tror aldrig vi blir kvitt det men vi har chans att bekämpa det väldigt mycket. Skolan spelar stor roll genom att lära eleverna att vara oerhört uppmärksamma.

– Vad är det medierna slungar emot oss? Varför ska vi tro på det, vad finns det för stöd för det?

– Det är en lång process och vi måste alla hela tiden påminna oss om att vi har väldigt lätt att tro på saker vi tycker borde ske, och vi har väldigt svårt att acceptera det som går i motsatt riktning, avslutar Sven-Eric Liedman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".