Bild på kyrkans hus i Trollhättan.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio
Bild på valförrättare Peter Axelsson i Uddevalla.
2 av 2
Valförrättare Peter Axelsson i Uddevalla hade mycket att göra under kyrkovalet, även om valdeltagandet var ännu högre i flera dalslandspastorat. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Dalslänningar röstade mest i kyrkovalet

Peter Axelsson: Det var långa köer
0:28 min

Brålanda var det pastorat i vårt område där valdeltagandet i kyrkovalet var allra högst - drygt 25 procent valde att lägga sin röst.

Det var en ökning från förra årets dryga 21 procent. Tre andra pastorat i Dalsland hamnar på röstdeltagande över 20 procent, nämligen Högsäter, Färgelanda och Mellerud.

Även i Uddevalla pastorat märkes det ökade intresset för kyrkovalet under söndagen.

– Det var långa köer vid pastorsexpeditionen och vi kom inte hem förrän sent på natten, säger valförrättaren Peter Axelsson.

Totalt i landet är deltagandet i årets kyrkoval det högsta på 67 år (sen 1950) och ligger på drygt 18 procent jämfört med knappa 13 procent vid senaste kyrkovalet.

Socialdemokraterna är fortsatt störst och fick drygt 30 procent av rösterna i gårdagens val, visar preliminära siffror från rösträkningen.

Sverigedemokraterna ökade mest och gick från omkring sex procent i förra valet till drygt nio procent i årets val.

Även i P4-områdets tre stift är socialdemokraterna störst i både valen till kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ, och till stiftsfullmäktige.

Centerpartiet och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) kommer därefter på andra eller tredje plats i de tre stiften de tre stift Karlstad, Göteborgs och Skara som ingår i P4 Västs sändningsområde.

Sverigedemokraterna var det parti som gick framåt mest i kyrkovalet på nationell nivå.

I vårt område var partiet mest framgångsrika i Lilla Edet med drygt 17 procent av rösterna och i Mellerud med 12 procent av rösterna.

I de flesta av församlingarna i vårt område ställde SD inte upp till val i kyrkofullmäktige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".