Kollagebild
Två kommuner ska nu se över om man kan erbjuda liggande färdtjänst. Foto: RIchard Veldre / Sveriges Radio

Efter P4 Västs kartläggning: Vi ska lösa det

Trollgärde: Ska försöka hitta en lösning
0:29 min

Efter P4 Västs kartläggning om att få kommuner erbjuder liggande färdtjänst öppnar två kommuner att ta upp frågan.

Att vara så funktionshindrad att man inte kan varken sitta eller stå kan ställa till problem i 12 av våra 14 kommuner. I de kommunerna saknas möjlighet till liggande färdtjänst.

Lagen om färdtjänst tvingar ingen kommun till att ha det, men det står alla fritt att göra avsteg från lagen och ombesörja möjligheten. Det gör man idag endast i Mellerud och Sotenäs.

Men efter att P4 Väst bjudit in till debatt i ämnet lovade både Vänersborg och Tanums kommun nu att lyfta frågan för att den här möjligheten till transport ska finnas för den som behöver.

Peter Trollgärde (S) är socialnämndens ordförande i Vänersborg och säger att han inte kände till att det låg till så här i Vänersborg.

– Jag har hört mig för idag och ingen i kommunen har kunnat förklara varför men självklart kommer jag se till att lyfta den här frågan. Alla ska ha samma rättigheter.

Även socialnämndens ordförande i Tanum, Roger Wallentin (C) lovar ta tag i frågan.

– Behovet kan ju inte vara så stort att det inte låter sig göras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".