hygiendag, sjuntorp, förskola, smitta, hygien
1 av 2
Barn från flera förskolor hade samlats för att sjunga, testa en "tvättbjörn" och gå tipspromenad med hygienfrågor. Foto: Alexander Ekström/Sveriges Radio
kommunanställd på hygiendag
2 av 2
Camilla Andersson, inspektör vid miljöförvaltningen. Foto: Alexander Ekström/Sveriges Radio

Hygienvecka på turné i Trollhättan

"Det är nu mer barn är sjuka"
3:29 min

Miljöförvaltningen i Trollhättan är nu i veckan ute på "hygienturné" för att inspirera och lära förskolebarn att tvätta händerna ordentligt – i syfte att minska smittspridning.

Det är Västra Götalandsregionen som startat projektet, och kommunerna deltar i den mån de vill.

– Vi tänkte att Trollhättans stad skulle vara med år. Nu träffar vi massor av underbara barn och lär dem att tvätta händerna lite extra noga inför höstsäsongen, och alla sjukdomar som kommer då, säger Camilla Andersson, från miljöförvaltningen i Trollhättan.

Under veckan kommer kommunen besöka en rad olika lekplatser för aktiviteter på tema handhygien. I Sjuntorp hade flera förskoleklasser samlats för tipspromenad med hygienfrågor, och för att testa en "tvättbjörn" som kontrollerade att barnen tvättat sig ordentligt.

Målet är att minska smittspridningen bland förskolebarn och i det långa loppet få en friskare befolkning som äter mindre antibiotika. På så sätt vill man även minska den växande antibiotikaresistensen.

– Det är det slutgiltiga målet, säger Camilla Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".