En utbränd väktarbil på Sylte i Trollhättan. Foto: Lars Sergård/Sveriges Radio
Fackförbundet har nu hävt skyddsstoppet i Trollhättan. Foto: Lars Sergård

Skyddsstopp för väktare hävt – men hårdare regler

Fackförbundet transportarbetarförbundet har nu hävt det så kallade skyddsstoppet i området Sylte i Trollhättan. I stället har hårdare riktlinjer för säkerhetsföretaget Securitas införts.

Det var i fredags som facket införde ett skyddsstopp som innebar att väktare inte fick åka in till området Sylte i Trollhättan utan att polisen var närvarande.

Anledningen till att skyddsstoppet hävs är att vaktbolaget Securitas genomfört de åtgärder som presenterades i samband med skyddsstoppet.

De nya rutinerna gäller i nuläget bara vaktbolaget Securitas och så länge företaget följer de nya kraven finns inget så kallat skyddsstopp längre.

De nya kraven är att företaget måste ha kontakt med polis och se till att polisen finns i närområdet när företagets väktare jobbar där mellan klockan åtta på kvällen fram till klockan fyra på morgonen.

Enligt Anders Dristig, som är regionalt skyddsombud för fackförbundet transportarbetarförbundet, finns det en möjlighet att fler väktarbolag kommer omfattas av de nya kraven framöver.

Polisen uppger att det nu har varit lugnt i området Sylte de senaste dagarna, efter oroligheterna där i slutet på förra veckan med bland annat en bilbrand i en av Securitas bilar och stenkastning.

– Vi har en bra kommunikation med väktarbolagen och det är viktigt att de nu jobbar på som vanligt, säger kommunpolis Jack Lennartsson till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".