nazister högerextremism demonstration
Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/Scanpix/TT
P4 Väst kartlägger nazismen i Fyrbodal

Kampgruppschefen i Uddevalla kriminellt belastad

Nazistiska NMR:s chef i Uddevalla redan kriminellt belastad
1:27 min

Den lokala kampgruppschefen bor i Uddevalla sedan ett antal år. Bakom sig har han fyra domar, varav två längre fängelsestraff.

Redan i 20-årsåldern dömdes han till ett nästan tvåårigt fängelsestraff för grov misshandel och våldsamt upplopp. Tillsammans med jämnåriga sympatisörer anföll han då en försvarslös funktionär vid Pridefestivalen i Stockholm.

Mannen blev villkorligt frigiven, men bara två veckor efter prövotidens slut utförde han nästa brott. Han misshandlade och rånade en man som två medbrottslingar lurat långt ut i skogen. Offret tejpades fast runt ett träd innan gruppen åkte därifrån. Straffet blev två och ett halvt års fängelse.

I dag är han så kallad kampgruppschef i Uddevalla för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Enligt polisen handlar det om en handfull aktiva medlemmar inom Fyrbodalsområdet.

I Uddevalla har mannen dömts för hets mot folkgrupp och olaga knivinnehav. Sen tidigare har han även blivit fälld för ringa misshandel, skadegörelse och ytterligare fall av hets mot folkgrupp och olaga knivinnehav.

Jonathan Leman, researcher vid stiftelsen Expo som granskar intolerans i samhället, har följt kampgruppschefen under lång tid. Så här berättar han:

‒ Han har en lång bakgrund i den här miljön, först i och kring nationaldemokraterna och deras ungdomsförbund, och sen i den nazistiska miljön, i nordiska motståndsrörelsen nu i ganska många år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".