poliser i förgrunden
NMR genomförde en otillåten demonstration i Göteborg den gångna helgen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ny nazistgrupp bildad i Fyrbodal

Polisen: Vi känner till den nya gruppen
1:07 min

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har bara en handfull aktivister i Fyrbodalsområdet enligt polisen. Ändå har de startat en ny så kallad kampgrupp i området.

Uddevalla har varit huvudort för det fåtal individer som är aktiva i Nordiska motståndsrörelsen i Fyrbodal. Men i somras gick organisationen ut med att de startat en ny så kallad kampgrupp i Trollhättan och Vänersborg.

– Vi känner till den och känner till storleken ungefär. De som ingår i gruppen bor i området och är kända av oss sedan tidigare, säger Örjan Magnusson, chef för polisens underrättelsegrupp i Fyrbodal.

Enligt Säpo är NMR en organisation med stort våldskapital och när den antirasistiska tidskriften Expo granskat medlemmarna har det visat sig att en majoritet är dömda för brott. Men i Fyrbodalsområdet har man inte haft några grova våldsbrott som kopplats till rörelsen, menar Örjan Magnusson:

– Vi har inte sett någon våldsanvändning i vårt område i närtid, säger Örjan Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".