Ett glas vatten. Foto: Jens Wingren/Sveriges Radio
Foto: Jens Wingren/Sveriges radio

Orustbor uppmanas koka dricksvattnet

Driftledare Tony Karlsson: Vattnet kan innehålla smittsamma bakterier
0:45 min

Det kommunala dricksvattnet på hela Orust klassas som otjänligt och måste kokas innan användning. Det säger är rekommendationen från Orust kommun.

Det var under sen torsdagseftermiddag som Orust kommun varnade att vattnet i det kommunala ledningsnätet är otjänligt.

Vid en rutinkontroll av vattenkvalitén av kommunens vattentäkt Rödvattnet fann laboratoriet i Jönköping koliforma bakterier i vattnet.

– Det är en indikatorbakterie på att det kan innehålla någon form av smittsamma bakterier, men vi har inte hittat några såna, säger Tony Karlsson som är driftledare för vatten och avlopp på Orust kommun.

Vad som orsakat problemet vet man inte i nuläget, och det är inte heller känt hur många som är drabbade då många på ön har egen brunn.

– Det här gäller bara det kommunala vattnet. Det är hårdare krav på vatten för allmän förbrukning. Hade detta varit för egen förbrukning då är vattnet okej, säger Tony Karlsson som själv dricker det kommunala vattnet utan att först koka det.

– Jag dricker det. Mina barn dricker det, och jag mår fortfarande bra. Våra rekommendationer är kokning och det är de reglerna som gäller för de här gränsvärdena, säger Tony Karlsson.

På måndag väntas svar komma nya vattenprover.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".