Blåljus och en villa.
I det här huset bodde butiksägarens anställda, som senare utvisades. Nu kan det bli lättare för polisen att genomföra kontroller. Foto: Johan Nilsson/TT och Sveriges Radio.
Regeringsförslag om papperslösa arbetare

LO får kritik från sina egna

1:26 min

Regeringen föreslår att polisen ska få det lättare att spåra upp papperslösa arbetare. Nästan alla remissinstanser är positiva, men Fackligt centrum för papperslösa går emot sin egen organisation, LO.

I förra veckan gjorde en lång rad myndigheter ett gemensamt tillslag mot företag i Svinesund. Gränspolisen tog flera anställda i förvar eftersom de saknade tillstånd att vistas i Sverige

Och i fortsättningen kan det bli lättare att göra liknande inspektioner. I ett nytt förslag från regeringen ska det blir lättare för polisen att göra inspektioner utan att i förväg blanda in andra myndigheter.

Ett bra förslag tycker de flesta remissinstanserna. Mattias Schulstad på LO menar att det är ett sätt att komma åt oseriösa arbetsgivare:

– Vi jobbar ganska hårt med att försöka få ordning och reda på arbetsmarknaden, och när det då växer fram en grå eller svart sektor som utnyttjar arbetstagarna, då välkomnar vi att statsmakten försöker skapa ordning och reda.

Men syftet med regeringens förslag är ett helt annat. Det tycker Bengt Sandberg på Fackligt centrum för papperslösa, en organisation bildad av LO och TCO.

– Att göra fackligt arbete till en polisfråga, det tycker jag är att vi är farligt ute.

– Syftet är ju att hitta de här människorna och skicka ut dem från landet. och det tycker vi är ett tråkigt sätt att se på den här problematiken. Vi känner mer och mer att debatten präglas av att de som arbetar här under urusla villkor, att det är dom som är brottslingar, inte de som utnyttjar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista