Poliser vid söndagens demonstration.
Bilden är från förra helgens demonstration. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

NMR överklagar i Göteborg

Nordiska motståndsrörelsen har överklagat förvaltningsrättens beslut om ändrad demonstrationsväg.

Det var i måndags som Förvaltningsrätten i Göteborg beslutade att flytta samlingsplatsen och korta färdvägen för Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg nu på lördag.

Enligt beslutet ska samlingsplatsen,  som tidigare var på Korsvägen precis utanför Svenska mässan och den pågående Bokmässan, flyttas en bit norrut  höjd med Scandinavium. Dessutom ska demonstrationen avslutas vid Gamla Ullevi.

Det innebär att färdvägen blir kortare och inte kommer in i de mest centrala delarna av Göteborg och att den inte heller kommer passera Judiska församlingens lokaler där man firar högtiden Jom Kippur. Men detta har alltså nu överklagats av Nordiska motståndsrörelsen.

NMR har inför marschen gått ut med instruktioner till dem som avser att delta. Enligt Expressen , som tagit del av instruktionerna, uppmanas deltagarna bland annat att "omedelbart" angripa personer som går emot NMR vid bråk.

Deltagarna i demonstrationen uppmanas också att utstråla "styrka". NMR:s instruktioner innehåller konkreta tips på hur deltagarna bäst åstadkommer detta: "Vi är aldrig trötta." "Inga händer i fickorna eller knappande på mobiltelefonen." "Vi fryser aldrig. Att stå och huttra utstrålar bara svaghet".

Senare i dag håller polisen en pressträff för att berätta om sin planering inför NMR:s demonstration.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".