smhi meteorolog therese gadd
Therese Gadd Foto: Privat

Therese från Uddevalla vädrar morgonluft

”Meteorologspråket är lite speciellt”
2:19 min

Sommarvädret är särskilt svårt att förutse. Meterologen Therese Gadd från Uddevalla jämför det med att fånga en guppy med ett fotbollsnät.

Meteorologerna på SMHI ger varje dag flera prognoser om hur vädret ska bli. Det finns avancerade datamodeller som gör beräkningarna.

Meteorologerna använder dem för att få fram prognoser om hur vädret ska bli. Ändå blir det fel ibland. Varför?

– Vi försöker förstå hur vädret kommer att utveckla sig, men på sommaren är det lite lurigt med de där små stackmolnen som bildas och som kan växa och ge ifrån sig regn, säger Therese Gadd, meteorolog från SMHI.

– Jag vet en annan meteorolog som har jämfört det med att fånga en guppy med ett fotbollsnät. Våra modeller är inte tillräckligt högupplösta för att vi ska kunna fånga de små lokala skurarna.

Meteorologspråket är lite speciellt. När Therese Gadd började jobba som meteorolog fick hon ett häfte med information om hur man ska uttrycka sig när man pratar väder.

– Man brukar dela upp himlen i åttondelar och om det är mulet ska det vara åtta åttondelar med moln. Molnigt, då är det lite mindre moln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".