Carin Oleryd, säkerhetssamordnare i Strömstad
Carin Oleryd, säkerhetssamordnare i Strömstad Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Få kommuner har koll på extrema grupper

"Det är framför allt högerextrema åsikter"
1:38 min

Över hälften av kommunerna i vårt område uppger att de inte vet om det finns grupper med våldsbejakande extremister inom kommunen. Det visar en kartläggning av P4 Väst.

Alla kommuner i Sverige uppmanas att ta reda på vilka våldsbejakande grupper eller personer som finns, och sedan utarbeta en handlingsplan för hur de ska hanteras. Det handlar om tre grupper: extremhögern, islamistisk extremism och den extremvänstern.

Men i verkligheten har kommunerna ingen eller dålig koll på extremisterna. En majoritet av de tillfrågade kommunerna (se faktaruta) har ingen aning om det finns någon form av våldsbejakande extremism i sin kommun. 

 – Det är konstigt, jag är väldigt förvånad, säger Carin Oleryd, som är säkerhetssamordnare i Strömstad.

Säkerhetssamordnare i Strömstad Carin Oleryd säger att det i kommunen finns det skolelever som uttrycker våldsbejakande och högerextrema åsikter.

Och hon tror att det finns i de flesta andra kommuner också. 

– Jag tror det beror på att man uppfattar detta som nånting nytt. För jag tror att när vi i ett samtal skulle prata om radikalisering och extrema åsikter, så tror jag att man också inser att det finns i alla kommuner.

Så svarade kommunerna om extremism

Så många kommuner har en handlingsplan mot extremism: Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal, Lysekil, Trollhättan, Vänersborg, Färgelanda.

Kommuner som inte vet om det finns extremism i sin kommun: Tanum, Sotenäs, Lysekil, Lilla Edet, Bengtsfors, Dals Ed och Mellerud att de inte vet.
I Åmål hänvisar man till polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".