Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få elever klarar studiekraven på Kronan

Uppdaterat torsdag 28 september 2017 kl 13.40
Publicerat torsdag 28 september 2017 kl 05.00
Rektor: Vi presterar bättre än vi förväntas
(1:32 min)
Denho Mahic infälld med skolan Kronan i bakgrunden
1 av 2
Rektorn Djeno Mahic är imponerad av många av eleverna, men säger att Kronan står inför många utmaningar. Foto: Elin Angvarson / Sveriges Radio
Patricia Mihajlovicc och Dafina Hyseni
2 av 2
Patricia Mihajlovicc och Dafina Hyseni går i nian på Kronan och trivs. De satsar på att gå gymnasiet säger båda två. Foto: Elin Angvaron/Sveriges Radio

Sju av tio niondeklassare som gick ut skolan Kronan i år gjorde det utan gymnasiebehörighet. Det visar kommunens preliminära siffror.

Siffrorna för gymnasiebehörigheten är låga på skolan. Men det är kanske inte så konstigt menar Djeno Mahic, rektor på Kronan i Trollhättan. 

– Vi har elever som aldrig gått i skolan och som inte kan läsa. Vi har också elever som gått i skolan i flera år i till exempel Syrien innan kriget bröt ut. Vi ställs inför ett stort behov av att kompensera, säger han.

Ett sätt för skolan att kompensera är att se till att eleverna får stöd på sitt modersmål, det går att lösa i de flesta ämnena säger Djeno Mahic. Men anledningen till att många elever inte blir behöriga till gymnasiet handlar om att de inte klarar kärnämnena svenska och engelska. 

Kronan har enligt Skolverkets siffror aldrig haft en behörighet till gymnasiet på över 52 procent. Och i år ser det ut att landa ännu lägre. Enligt de preliminära siffrorna från kommunen som skickats in till Statistiska centralbyrån (SCB) handlar det om 30 procent som får behörighet till yrkesförberedande program. Genomsnittet för hela kommunen är 80 procents behörighet, utan medräknad sommarskola.

För att bli behörig till gymnasiet krävs det enligt Skolverket minst åtta godkända betyg för att komma in på ett yrkesprogram. För att komma in på högskoleförberedande program krävs det tolv godkända betyg.

Men 64 procent av alla elever som gick ut nian på Kronan 2017 var nyanlända, vilket betyder att de bott i Sverige i fyra år eller mindre. 

Finns det andra anledningar till varför det blivit såhär på Kronan, bortsett från nyanlända elever?

– Det finns såklart fler anledningar. En grupp som varit svår att nå är andragenerations-killar till exempel, där måste vi motivera mycket, säger Djeno Mahic. 

Trots flera år av låga behörighetssiffror visar Skolverkets mätverktyg SALSA att Kronan presterat bra utifrån sina förutsättningar under de senaste åren, särskilt under 2016. SALSA mäter skolors resultat utifrån föräldrars utbildningsnivå och utifrån hur många elever som blivit folkbokförda i Sverige sedan fyra år tillbaka. 

Tycker du att ni har misslyckats? 

– Nej det tycker jag inte. När vi tittade på våra siffror i november innan våra nya elever kom låg vi högre, säger Djeno Mahic.

Tycker du att ni gör några fel? 

– Ja, självklart. Jag tänker ofta på vad vi hade kunnat göra bättre för att få upp gymnasiebehörigheten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".