Assala Abdisalam utanför P4 Sjuhärad i Borås.
Assala Abdisalam Foto: Karin Ivarsson / P4 Sjuhärad

Assala valde bort slöjan

Assala: Jag hade aldrig fattat ett beslut tidigare
2:55 min

För sex år sedan läste hon till läkare i Libyen. Sedan kom den arabiska våren och Assala Abdisalam flydde till Sverige och Vårgårda. Här blev livet ett helt annat än det i Libyen.

– Jag valde att inte ha slöja på mig här i Sverige. Tidigare fanns krav att jag skulle ha slöja, från skolan, från samhället men framförallt från min pappa. Här sa min mamma att jag var fri och fick välja, säger Assala Abdisalam. 

– Jag hade aldrig fattat ett beslut tidigare men jag tänkte att jag bor i ett fritt land nu. 

Hur var det att plocka av den? 

– Jag kände mig fri, inte för att det är fel på slöja men det var inte mitt beslut, det var skönt. 

Efter beslutet om att ta av slöjan bemöts Assala Abdisalam på ett nytt sätt. Folk är trevligare nu än tidigare och det här reagerar Assala starkt på. 

– De som var trevliga förr blev trevligare när jag inte har slöja. Jag är samma person så varför ska folk vara trevligare nu, undrar Assala Abdisalam.

– I början kände jag att jag smälte in i samhället men jag märker skillnad. Man behöver uppleva samma situation två gånger för att veta skillnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".