Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sotenäs inför nattkameror inom äldreomsorgen

Publicerat onsdag 4 oktober 2017 kl 06.00
Anita Mattisson: Det blir ingen neddragning av någon personal
(1:24 min)
Anita Mattison, avdelningschef för äldreomsorgen i Sotenäs kommun
Anita Mattison, avdelningschef för äldreomsorgen i Sotenäs kommun. Foto: Skoob Salihi / Sveriges Radio

Nattkameror som övervakar äldre sprider sig runt om i Sverige. Nu står Sotenäs kommun på tur. Anita Mattisson, chef inom äldreomsorgen, hävdar att det inte handlar om en besparing.

Det är två till tre vårdtagare inom Sotenäs kommun som gått med på att installera nattkamera i sina hem. 

Med hjälp av kameran ska vårdgivaren kunna se om vårdtagaren sover i sin säng, utan att behöva störa dennes sömn med ett fysiskt besök. 

– Man beslutar tillsammans med anhöriga, eller med den person som vill ha kameran, vilka tider man vill att vårdgivaren tittar, säger Anita Mattison, avdelningschef för äldreomsorgen i Sotenäs kommun, och fortsätter:

– Vissa är lättväckta eller dementa, det räcker att bara någon går vid dörren och så vaknar man. Nattkameran är ett sätt att göra tillsyn utan att störa. 

Nattkameran sparar inga filmer, och den går bara att aktivera på utsatt tid med hjälp av ett lösenord.

Dessutom loggas all kamera-aktivitet, vilket ska förhindra personal eller obehöriga från att missbruka kameran. 

På frågan om detta innebär en personalbesparing svarar Anita Mattison att hon inte ser detta på kort sikt. På lång sikt vågar hon inte svara på. 

Ulla Tullemark, SPF ledamot i Sotenäs, och med i det Kommunala pensionärsrådet är mest positiv till kamerorna, men tillägger:

– Så länge detta inte görs under tvång utan valfrihet så är det okej.

Även i Trollhättan har kameror införts men där har en del äldre valt bort tillsynen eftersom de tycker det blir obehagligt att han någon som tittar på dem genom en kamera.

I Uddevalla testades digital övervakning men där fungerade inte bredbandet tillräckligt bra. Det är dock inte lagt på is utan är en framtida fråga för politikerna. Bredbandet har blivit bättre sedan försöket gjordes.

Tidigare i år testade man nattkameran inom äldreomsorgen i Eslövs kommun, där har man nu utvärderat systemet.

– Det kom fram att både brukare, anhöriga och personal var nöjda. Man sparar ju mycket tid på att inte behöva köra massa sträckor för att göra en tillsyn som går att göra digitalt, säger Kristina Carlsson, enhetschef inom hemvården i Eslövs kommun. 

Kristina Carlsson säger att man inom hemvården i Eslöv sparat pengar genom att satsa på nattkameran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".