Sami Gashi
Sami Gashi riktar hård kritik mot politikerna. Foto: Eling Angvarsson / Sveriges Radio, Privat

"Se till att barnen möter varandra"

Sami Gashi: Plötsligt blir Kronan bara invandrare
0:47 min

Sextiofyra procent av eleverna som gick ut nian på Kronan i Trollhättan i år var nyanlända. 28-åriga Sami Gashi är kritisk till att eleverna inte blandas på olika skolor.

Sami Gashi är 28 år och har bott i Kronogården sedan han var sex år gammal.

– Det är ett bra ställe där folk håller ihop var du än kommer ifrån, man ställer upp för varandra och det är ganska tryggt tycker jag, säger han.

Men Sami Gashi är kritisk till hur politikerna sköter området. Han ser segregationen och tycker bland annat att det är viktigt att elever med olika bakgrund blandas i olika skolor.

– Så man får lära sig från svenskarna hur det egentligen funkar att bo här och kanske studera och läsa. Liksom lära varandra och se till att barnen möter varandra, säger Sami Gashi.

I år gick många nyanlända ut nian från Kronan, vilket är en utmaning för skolan och som kräver mycket kompensation enligt rektorn.

Fahime Nordborg (V), är vice ordförande för utbildningsnämnden och kommunalråd i Trollhättan. Hon tycker att det främsta problemet som leder till en segregerad skola är bostadsmarknaden.

Vad konkret kan ni politiker göra?

– Ett konkret förslag kan vara att se till att medelklassens familjer övertalas att komma till Kronogården och att skicka sina barn till Kronan, säger Fahime Nordborg (V).

För att räknas som nyanländ enligt Skolverket har en person bott i Sverige i fyra år eller mindre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".