Maja Svensson håller upp en ishockeytröja.
1 av 2
Maja Svensson ser fram emot den historiska seriepremiären. Här håller hon upp den egendesignade matchtröjan. Foto: Thomas Pitura/Sveriges Radio
Maja Svensson
2 av 2
Maja Svensson spelar back i hockeylaget Trollhättan HC Ladies. Foto: Richard Veldre / Sveriges Radio

Historisk säsongspremiär nära för Ladies

"Jag har sett fram emot detta länge"
3:00 min

På söndag inleder Trollhättan HC Ladies säsongens seriespel – för första gången någonsin som ett division 1-lag.

Sju träningsmatcher är avklarade och på söndag smäller det för Trollhättan HC Ladies. Då väntar Linköpings andralag i premiären av DamEttan Södra.

– Jag är jättetaggad inför detta. Det ska bli jättekul och jag har sett fram emot detta länge, säger Maja Svensson som spelar back.

För första gången kommer hon beträda isen som division 1-spelare. Det är hon inte ensam om i det unga Trollhätte-laget. Truppens snittålder är nämligen 15,3 år!

– Jag tror vi kommer klara det bra. Alla i laget tränar väldigt mycket och är i bra fysisk form, säger Maja som själv är 13 år och tillhör de yngre i laget.

Till årets säsong har spelarna designat en ny matchtröja som ett led i samarbetet med organisationen Fair Pay vars mål är att alla ska få idrotta på lika villkor.

– Det handlar om att få lika mycket sponsorpengar och lika bra förutsättningar. Att alla ska bli behandlade lika, berättar Maja som själv var initiativtagare till att Trollhättan HC inledde samarbetet med Fair Pay.

– Det började med att jag skrev en uppsats i skolan. Jag valde att skriva om jämställdhet inom hockeyn och efter att ha forskat lite insåg jag att allt inte var så rättvist, säger hon.

På söndag nalkas seriepremiär för nykomlingen som ifjol vann division 2.

– Vi vill stanna kvar och fortsätta uppåt och bli ett ledande lag i division ett om några år, säger Maja Svensson om lagets mål kommande säsong.

Klockan 13:00 släpps pucken!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".