segerstedtinstitutets christer mattsson
Christer Mattsson. Foto: Adam Ihse/TT

Forskare kritiserar kommunplaner mot extremism

"Om man ska förebygga verksamhet är det ju lämpligt om man känner till den"
1:19 min

Kommunerna gör sina planer mot våldsbejakande extremism utan att ta reda på vilka grupper eller aktiviteter som finns lokalt. Det säger forskaren Christer Mattsson.

Christer Mattsson leder en grupp på Segerstedtinstitutet som har studerat planerna på uppdrag av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Gruppen ska presentera sina slutsatser om några veckor. Men redan nu kan han se ett mönster:

– Det som jag kan kommentera, och som är uppseendeväckande, är att planerna inte är baserade på lokala lägesbilder. Man har helt enkelt tagit fram en handlingsplan innan man vet vad man har för problem.

Hur tror du att man har tänkt?

– Jag tror det är så enkelt att det var en het fråga för ett och ett halvt år sedan, att alla kommuner skulle ha lokala handlingsplaner mot våldsbejakande extremism. Och det finns naturligtvis ett stort värde i att ha en handlingsplan när man vet vad man har för problem.

– Men då var det viktigaste att man kunde svara ja på frågan om man har en plan, innan man visste vad det skulle vara för innehåll i den planen.

I P4 Västs enkät säger sex kommuner att man inte känner till,  eller till och med att man vet att det inte finns någon extremistgrupp i kommunen.

Detta samtidigt som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen varit på plats och delat ut flygblad och satt upp klisterlappar. Och enligt Christer Mattsson pågår det försök att rekrytera nya medlemmar i de flesta kommuner i Västsverige. Han tycker att kommunerna borde ha koll på dem:

– Det är ju förstås en prioriteringsfråga. Men om man ska förebygga verksamhet är det ju lämpligt om man känner till den, säger Christer Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".