Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Stationen ska få ut unga vuxna på arbetsmarknaden

Publicerat måndag 2 oktober 2017 kl 20.00
Ali Al-Zirgany: De vill komma ut i arbetslivet
(1:28 min)
Ali Al-Zirgany står utanför STATIONEN
1 av 2
"Jag kommer jobba en del här inne och väldigt mycket på utsidan. Vi finns för alla, alla är välkomna." säger handledaren Ali Al-Zirgany. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio
Khaled Said
2 av 2
22-åriga Khaled Said tycker projektet är bra och har själv fått jobb med hjälp av ett liknande projekt. "Det känns bra just nu", säger han. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio

Var fjärde personer är arbetslös på Kronogården, var femte på Sylte. Nu startas ett projekt för att komma till rätta med situationen.

Projektet stationen har efterfrågats av unga vuxna utan sysselsättning i de södra delarna av Trollhättan. Två handledare och två socialpedagoger ska från och med idag finnas till i en lokal på Kronogården för att ge samhällsinformation och hjälpa till med exempelvis skrivande av CV, jobbsökande och studerande.

– Myndigheter, skolor, komvux och praktikplatser är inte enkelt om man inte har det klart för sig och om man inte har nätverken, säger Annika Andersson, områdeschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen på Trollhättans stad.

De två handledarna är personer som har bra koll på området och på personerna som bor där. Syftet är att de ska fungera som en länk mellan personerna utan sysselsättning och de myndigheter och samhällsfunktioner som finns.

Ali Al-Zirgany är en av handledarna. Han har bott på Kronogården sedan han var åtta år och känner många i området. De allra flesta vill gärna ha en sysselsättning säger han, men de behöver vägledning. Dessutom handlar mycket om förtroende och trygghet, att någon som bryr sig och visar det kan finnas med längs vägen som stöd.

– Jag har kontakt med de här personerna dygnet runt, inte bara på min arbetstid. Det handlar om respekt, kärlek och förtroende, säger Ali Al-Zirgany. 

I Kronogården är var fjärde person arbetslös enligt kommunens senaste siffror. På Sylte och i Lextorp handlar det om ungefär var femte person som står utanför ordinarie arbetsmarknad. Räknat på åldrarna 18-64 år.

Khaled Said är 22 år och har bott på Kronogården sedan flera år tillbaka. Han tycker initiativet är bra och har själv varit arbetslös i fyra år - men bara för några dagar sedan fick han jobb med hjälp av ett projekt som liknar Stationen. 

– Jag ser fram emot det, det har varit ganska tråkigt att bara vara hemma och så, säger Khaled Said. 

Projektet Stationen sträcker sig från måndagen 2 oktober till slutet av 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".