Polis och stor folksamling och rök
1 av 4
Polisen stoppar motdemonstranter. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
NMR-demonstration, poliser Göteborg
3 av 4
Poliser på Sten Sturegatan i Göteborg Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio
NMRs väg genom Göteborg
4 av 4
NMRs väg genom Göteborg

Tumult i samband med NMR:s demonstration i Göteborg

Tumult har uppstått mellan polis och demonstranter i närheten av Focushuset i Göteborg. NMR:s demonstrationståg var på väg mellan den parkeringsplats där man samlats till samlingsplatsen vid Scandinavium när de stötte på en grupp motdemonstranter och polisen ingrep.

Polisen har ingripit mot både NMR:s anhängare och motdemonstranter på platsen. 

Två personer är förda till sjukhus efter sammandrabbningarna, bekräftar räddningstjänsten. 

Cirka tio personer har blivit gripna enligt preliminära uppgifter, säger polisens presstalesperson Peter Gustavsson. Vid 13.30-tiden hade polispersonal omringat hela demonstrationståget.

– Det skreks och kastades saker mot demonstrationståget. I samband med det var det någon eller några som försökte ta sig ur tåget åt ett annat håll. Det lyckades vi stoppa, det blev tumult, säger Peter Gustavsson.

Polisen har nu tillfört mer resurser bland annat flera ridande poliser, skriver polisen på sin hemsida. 

Nazistiska NMR hade samlats vid en parkeringsplats i Mölndal istället för vid Scandinavium som de hade tillstånd till. Polisen har nu ändrat demonstrationsvägen för att demonstranterna inte ska gå förbi Bokmässan.

Samtidigt har tusentals motdemonstranter samlats på Heden i centrala Göteborg. Tidigare i dag ska flera demonstranter ha försökt att ta sig igenom polisens avspärrningar men det ska nu vara lugnt igen, skriver Göteborgs-Tidningen.

Tillståndet för flera av motdemonstrationerna har nu gått ut, men polisen kommer inte att skingra dem om de inte beter sig våldsamt.

- Det är svårt att veta vem som tillhör vad i tummultet. Vi får laga efter läge, säger Peter Adlersson, till TT.

Utöver de 10 personer som gripits i samband med tumultet har ett 20-tal personer omhändertagits av polis, skriver polisen på sin hemsida.

Bland annat har tre personer omhändertagits vid Stora Nygatan, två av personerna bar på pyroteknik. Polisens presstalesperson hade vid 13-tiden ingen information angående om det hade någon koppling till dagens demonstration.

En person har också gripit efter att ha flugit en drönare i anslutning till det avspärrade området, bekräftar polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".