Polis motdemonstranter liseberg
1 av 6
Polisen stoppar motdemonstranter. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Poliser och polisbussar.
2 av 6
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Polis och stor folksamling och rök
3 av 6
Polisen stoppar motdemonstranter. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
NMR-demonstration, poliser Göteborg
5 av 6
Poliser på Sten Sturegatan i Göteborg Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio
NMRs väg genom Göteborg
6 av 6
NMRs väg genom Göteborg

Flera gripna efter NMR:s demonstration

Polisen: Vi har klarat av att parera
5:10 min

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration stannade av innan den ens hunnit börja. Efter sammandrabbningar med polis, motdemonstranter och journalister tog sig NMR-anhängarna tillbaka till den parkering där de samlats på förmiddagen under stor polisövervakning.

– Det har gått väldigt mycket enligt plan. Vi har klarat av att parera, säger kommenderingschef Emelie Kullmyr vid polisen i Göteborg.

Polisen har hittills gripit 35 personer och omhändertagit 29 personer, de allra flesta har gripits misstänkta för våldsamt upplopp. Både NMR-anhängare och motdemonstranter finns bland de gripna och omhändertagna, uppger polisen. De misstänks ha deltagit i våldsamt upplopp.

Det var vid 13.30, när ungefär 500 NMR-demonstranter var på väg mot startplatsen för demonstrationen som de första våldsamheterna bröt ut.

– Det skreks och kastades saker mot demonstrationståget. I samband med det var det någon eller några som försökte ta sig ur tåget åt ett annat håll. Det lyckades vi stoppa, det blev tumult, säger polisens presstalesperson Peter Gustavsson.

Kort efter våldsamheterna stoppades tåget på nytt, efter att NMR försökte bryta den färdväg som polisen pekat ut.

I flera timmar vägrade NMR att lämna platsen. Strax innan demonstrationstillståndet löpte ut hade NMR-demonstranterna en ny våldsam konfrontation med polisen.

Nazisterna skanderade "folkförrädare" och "nordisk revolution, utan pardon". Flera av NMR-anhängarna fördes bort av polisen innan ett spänt lugn återvände, rapporterar TT:s reporter på plats.

Innan dess hade ett antal NMR-demonstranter attackerat en grupp journalister och tryckt upp dem mot tomma polisbussar.

– Vi lämnar inte förrän polisen släpper våra kamrater, sade en NMR-anhängare. 

Samtidigt som polisen bildade en järnring runt demonstranterna blossade spänningarna upp bland motdemonstranter som höll till i närheten. Enligt polisen hade de gjort rusning mot polisen och hästar sattes in för att hålla kontroll.

Efter flera timmars dödläge lämnade Nordiska motståndsrörelsen platsen och marscherade tillbaka till samlingsplatsen. Vid 18-tiden började NMR-anhängarna packa ihop och lämna parkeringen där de samlades på förmiddagen.

En civil person och en polis skadades lindrigt under dagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".