Thomas Wennerström och Nina Almqvist står på båten
1 av 2
Fartyget har varit aktivt i Uddevallas hamn sedan 1996. På bilen Thomas Wennerström och Nina Almqvist. Foto: Maria Johansson/Sveriges Radio
Bild på TS Britta i Uddevallas hamn
2 av 2
T/S Britta kräver mycket underhåll, vilket gör att mycket pengar behövs. Men pengarna kommer inte in när så lite ideell personal finns. Foto: Maria Johansson/Sveriges Radio

Skolfartyget T/S Britta riskerar nedläggning

Thomas Wennersten: Det är mer eller mindre akut
0:50 min

Skolfartyget T/S Britta i Uddevalla riskerar att läggas ner eftersom för få ideella krafter finns. Nu vädjar föreningen om hjälp och fler medlemmar.

Segelfartyget T/S Britta byggdes 1956 och köptes in av Uddevalla Maritima Förening (UMF) år 1992, efter det började fartyget segla under hela seglingssäsongen. Under åren har skolklasser och företag fått möjlighet att segla båten. Men den riskerar nu att läggas ner på grund av för få medlemmar. 

Thomas Wennersten jobbar på T/S Britta och säger att en efterfrågan finns och att det inte är där problemet ligger. Problemet är att för få medlemmar innebär att det som efterfrågas inte kan genomföras med så få ideella krafter. Kan inte seglingarna genomföras får inte föreningen in tillräckligt med pengar för underhåll av båten. 

– Vi är beroende av intäkter från både företag och skolor. Ett sånt här fartyg kostar massor med pengar i underhåll. Vi måste omsätta 1-2 miljoner om året för att vi ska klara av det, säger Thomas Wennersten.

Thomas Wennersten säger att det är ungefär 15 personer som arbetar i nuläget, men att de nog skulle behöva vara ungefär 100 personer för att det ska gå riktigt bra. 

– Vi har varit dåliga på att rekrytera och få in nya krafter i föreningen, säger han. 

Alla i Uddevalla är välkomna och det finns många olika arbeten att göra ideellt på båten berättar Thomas Wennersten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".