Margot Wallström (S) besöker Åmål
Margot Wallström (S) besöker Åmål Foto: Joel Hansson / Sveriges Radio

Margot Wallström (S): Olaglig folkomröstning i Katalonien

Margot Wallström (S): Hemska bilder med polisvåld
1:33 min

Utrikesminister Margot Wallström (S) vädjar till Spanien att visa återhållsamhet vad gäller situationen i Katalonien.

Margot Wallström (S) besöker Karlbergsgymnasiet i Åmål. Under förmiddagen har hon föreläst om svensk säkerhetspolitik, läget i världen och den framtida utvecklingen. 

I helgen röstade Katalonien om självständighet.  

Tusentals poliser skickades till Katalonien från övriga Spanien - deras uppdrag var att förhindra omröstningen eftersom den var olaglig.

– Vi kan från utsidan bara vädja till Spanien att visa återhållssamhet och upprätta dialog som ska leda framåt, säger Margot Wallström (S).

På flera platser blev det våldsamt när polisen kom. Enligt katalanska hälsomyndigheter har över 700 personer skadats i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och väljare, de allra flesta med lindriga skador.

– Det var hemska bilder med polisvåld som chockade många. Även om det var en olaglig folkomröstning så är det för den spanska regeringen att hantera, säger Margot Wallström (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".