Porträtt på man
1 av 2
Åmåls kommunalråd Michael Karlsson är ett av de fyra kommunalråd från Dalsland som i dag träffar regionpolischef Klas Friberg Foto: Charlotte Anersson/Sveriges Radio
man framför kartor
2 av 2
Regionpolischef Klas Friberg på plats i Åmål Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Dalslandspolitiker vill splittra polisområdet – möte med polisledningen

Regionpolischef Klas Friberg: Vi kommer att göra mer framöver för att hitta gemensamma bilder och fler åtgärder
0:43 min

Kommunpolitikerna i fyra av Dalslandskommunerna är starkt kritiska mot den nya polisorganisationen. I dag träffade de polisledningen i region Väst.

Det viktigaste från för de fyra kommunalråden från Bengtsfors, Dals-Ed, Mellerud och Åmål är hur tryggheten för invånarna garanteras i den nya polisorganisationen från 2015.

Det senaste året har diskussionerna varit många om att det är färre poliser i Dalsland, något kommunerna kompenserat med att hyra in ordningsvakter. 

Kommunalrådens egna förslag är att splittra polisindelningen som den ser ut i dag. I stället vill politikerna att Dalsland ska bli ett eget polisområde. 

Regionpolischef Klas Friberg säger att det blir ingen omorganisation. Däremot är det viktigt att det numer finns en distansutbildning till polis i Vänersborg. Det är ett sätt att få fler poliser att vilja bo och jobba i Dalsland.

Båda parterna var överens om att det var ett viktigt samtal om hur trygghet upplevs och vad samhället kan göra.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".