Charhabil Harfacha
Uddevalla kommun kan strypa bidraget till mosken. Odemokratiskt, tycker Charhabil Harfacha. Foto: Jesper Gunnarsson och Cecilia Bergil / Sveriges Radio

Moskéordföranden: Odemokratiskt att särbehandla religiösa föreningar

Charhabil Harfacha: Vi vill att hela familjen ska vara engagerad
3:02 min

Politikerna kan tänka sig att stoppa alla bidrag till religiösa föreningar. Islamiska föreningens ordförande Charhabil Harfacha är kritisk och menar att det vore odemokratiskt. Tidigare har föreningen blivit kritiserad av kommunen för att ha odemokratiska stadgar.

 I era stadgar i elfte paragrafen står att varje familj har en röst, vad var tanken med det?

 ‒ Tanken med det, var att få hela familjen engagerade i den här föreningen, det var det som egentligen var avsikten med det.

 Och nu har kommunen synpunkter på att paragrafen strider mot deras demokratisyn, vad tänker du om det?

 ‒ Jag har full förståelse, de resonerade som så att vem ska använda rösträtten om hela familjen närvarar, de kan ha olika syn på vem de ska rösta på. Om det strider mot demokratiska krav så har vi inga synpunkter på det, men avsikten är återigen att vi ska försöka engagera hela familjen i föreningen.

Men nu tänker ni ändra på stadgarna i två stycken årsmöten?

 ‒ Ja det är så att ska man ändra så krävs det två beslut, vid ett årsmöte och sen måste man kalla till ett extra årsmöte. Nu har vi årsmöte i december, och då kommer vi att presentera de nya stadgarna. Då kommer vi att ta bort den här paragrafen och därmed får var och en har… en individ – en röst.

 Varför har ni inte gjort det här tidigare?

 ‒ Vi hade diskussioner med kommunen tidigare, men det har blivit eftersläpande. Jag kan bara säga att föreningen vinner inte nånting på att ha det eller inte ha det.

 Nu finns en majoritet för att se över föreningsbidraget i kommunen och det har också lyfts frågan att dra in bidraget helt och hållet till religiösa föreningar. Vad tycker du om det?

 ‒ Det här är första gången jag hör detta. Ekonomin går knappt alltså. De här bidragen man får från kommunen, jag kan inte förneka att de betyder väldigt mycket, men man ska inte överdriva. Vi får inte miljoner under året. Vi får inte mer än 40 000 om året. Vill de dra (ner) på det, så är jag väldigt kritisk till det i så fall. Vad är skillnaden mellan en idrottsförening och en religiös förening? Det låter odemokratisk på nåt sätt, i mina öron, säger Charhabil Harfacha, ordförande i islamiska centret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".