Flera råa lammklubbor eller liknande köttstycken hänger utan förpackning i någon form av kylutrymme. Ovanför dem ser man istappar av smutsvatten som ser ut att komma från rören ovanför.
1 av 2
Vid kontrollen i mitten av september hittades rått, oförpackat kött som hängde i droppet från smutsigt vatten. Foto: Miljö- och hälsoskyddsavdelningen i Strömstad
Söndrigt kakel och packat kött utan märkning
2 av 2
Flera brister avslöjades i butiken. Foto: Strömstad Kommun

Rått kött hängde i droppande smutsvatten

När miljöförvaltningen i Strömstad – än en gång – besökte Br Food i Svinesund upptäckte de att köttet fortfarande är smutsigt och omärkt.

Omärkt kött som hängde oförpackat i droppet från smutsigt vatten, en möglig vägg och trasigt kakel mötte miljöförvaltningen i Strömstad när de kontrollerade affären.

Det här är bara en av många kontroller som kommunen gjort hos företaget Br Food i Svinesund. Mest kända är kanske de upprepade myndighetstillslagen där företaget flera gånger ertappats med att låta personer som befinner sig i Sverige illegalt jobba hos dem. I mars hittade myndigheterna över 30 sängar i ett enbostadshus gjort för en familj. Då upptäcktes också ett svartbygge på 250 kvadratmeter. 

I mitten av september kontrollerades företaget igen och också då upptäckte polisen och andra myndigheter misstänkt illegal arbetskraft. Företagaren nekade då till brott.

Företaget har också släppt ut orenat avloppsvatten rakt i marken - något som senare åtgärdades.

Livsmedelsbristerna däremot, de tycks inte ha åtgärdats. Vid en kontroll i april upptäckte miljöförvaltningen att lokalerna inte var skadedjurssäkrade, att köttet inte var spårbart och att företaget i övrigt inte var särskilt väl anpassat för just livsmedel.

Vid det senaste besöket, i mitten av september, hittade miljöförvaltningen inte bara ett trasigt golv och en möglig vägg utan alltså också oförpackat lammkött som hängde i droppet från smutsigt kylvatten men också stora mängder omärkt kött som företaget själv sågat till.

Nu är Br Food - igen - tillsagda att åtgärda bristerna tills nästa gång kommunen gör en kontroll.

P4 Väst har pratar med butiksägaren men han har avböjt att kommentera kritiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".