kremering, död, begravning, från TT
Ett krematorium. Foto: Anna Hållams/TT

Livsfarlig brandrisk i kremeringsanläggning

Kremeringsanläggningen Håjum i Trollhättan har flera brister som kan vara livsfarliga om en brand bryter ut.

Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund har vid en kontroll på Håjums begravningsplats i Trollhättan upptäckt flera brister i brandskyddet.

– Om en brand uppstår i själva kremeringsrummet så kan rök sprida sig ut i korridoren, säger Karl-Magnus Strömberg som är tillsynsförrättare på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Kontrollen gjordes i slutet av september och konsekvensen av en brand på området kan bli omfattande enligt Räddningstjänsten som nu kräver att bristerna åtgärdas.

Ett av problemen är att dörren till rummet där kremeringsugnen finns inte sluter tätt. Det här i sin tur gör att farlig brandrök riskerar att läcka ut i byggnaden.

– Det är inga jätterisker men ändå i sådan omfattning att det är bra att fixa åtgärder på det, säger Karl-Magnus Strömberg.

Samtidigt hittade Räddningstjänsten gröna containrar fyllda med skräp i källarkorridorerna, vilket kan göra det svårt för personer att ta sig ut ur byggnaden om det börjar brinna, eller om byggnaden behöver utrymmas av något annat skäl.

Räddningstjänsten skriver att soporna "vidare ökar sannolikheten för att en brand ska uppkomma eftersom det brännbara materialet kommer i kontakt med potentiella tändkällor på flera ställen."

Räddningstjänsten skriver också att de tycker att en branddörr borde sättas upp i korridoren och att en dörrstängare borde sättas upp för att hålla en eventuell eld inne.

De konstaterar också att det var länge sedan personalen fick en utbildning i allmän brandkunskap.

Förutom krematoriet så har anläggningen flera kapell, förråd och personalbyggnader på två kyrkogårdar, men brandsäkerheten är god mellan våningen där krematoriet finns och resten av byggnaden.

– Personantalet är inte speciellt högt där nere så det är ingen jättepublik verksamhet, säger Karl-Magnus Strömberg.

P4 Väst har sökt kyrkogårdschefen för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".