Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Noori Mahmmed är mannen har varit hos vårdcentralen med betten. Hans rum på Restad har sanerats med spray vilket inte hjälp.
1 av 5
Noori Mahmmed har varit hos vårdcentralen med betten. Hans rum på Restad har sanerats med spray vilket inte hjälpt. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges Radio
Det saneras för fullt på Restad efter vägglössen.
2 av 5
Det saneras för fullt på Restad gård efter vägglössen. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges Radio
Esmail Rezaies barn visste inte vad vägglöss var, så först började de leka med dem.
3 av 5
Esmail Rezaies barn visste inte vad vägglöss var, så först började de leka med dem. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges Radio
Det här är Milad Rashidis bilder från rummet på Restad gård.
4 av 5
Det här är Milad Rashidis bilder från rummet på Restad gård. Foto: Privat
Det här är Milad Rashidis bilder från rummet på Restad gård.
5 av 5
Det här är Milad Rashidis bilder från rummet på Restad gård. Foto: Privat

600 drabbade av vägglöss – saneringen pågår fram till jul

Milad Rashidi: Kunde inte sova på fyra månader
1:44 min

Vägglöss har invaderat asylboendet Restad gård i Vänersborg, som är Sveriges största asylboende. En omfattande sanering av lössen pågår.

– Hade Migrationsverket hjälpt oss för ett år sedan hade vi inte haft det här problemet nu, säger Milad Rashidi, en av de drabbade.

 Flera av de boende som P4 Väst har talat med berättar att de slog larm om vägglössen för ett år sedan, och att de upplever att Migrationsverket inte har tagit dem på allvar. 

Noori Mahmmed har varit hos vårdcentralen med betten. Hela bröstet är täckt med sår. Hans rum på Restad gård, som är Sveriges största asylboende, har sanerats med spray, men det har inte hjälpt utan lössen kom tillbaka.

– Jag tycker inte att Migrationsverket har tagit oss på allvar, säger Noori Mahmmed när vi träffar honom utanför boendet.

Utanför byggnaderna ligger utslängda madrasser, och säckar med kläder körs i väg. Flera boende har fått evakueras, men Esmail Rezaie bor på Restad med sin fru och båda döttrarna.

– Mina barn började leka med vägglössen, de förstod inte att de sög blod. Det är tråkigt att det blivit såhär, säger Esmail Rezaie, och visar upp en film där vägglöss kryper över ett av barnen.

Även Milad Rashidis drabbades av vägglöss för ett år sedan. Då klagade han till Migrationsverket men han upplevde att de skämtade bort hans oro.

I dag tycker han att det är Migrationsverkets fel att det blivit så här, för hade man agerat i tid så skulle man kunnat förhindra spridning av vägglöss.

Hans Fagerlin är sektionschef på Migrationsverket i Region Väst, och han bekräftar att de har stora problem med vägglöss.

– Det bor omkring 1 200 personer här, och det är omkring hälften som är mer eller mindre drabbade, säger han. 

Hans Fagerlin vill inte kommentera hur länge Restad gård har haft problem med vägglöss, men medger att det varit under en längre tid. 

– Vi har tidigare haft problem, men inte i den här omfattningen. Det var i augusti som det eskalerade, och det var då vi beslöt oss för att gå igenom samtliga 400 rum.

Om ni tidigare haft problem med vägglöss, varför gjorde ni inte redan då en sån omfattande sanering som till exempel den ni planerar nu?

– Vi har gjort punktinsatser tidigare, bara inte i den här omfattningen.

I arbetet ingår bland annat värmesanering av rum där vätskesanering, samt byte av gamla träsängar till nya järnsängar. Man sanerar fyra rum i taget, och under tiden erbjuds de boende evakueringsbostad under 48 timmar fram tills att saneringen är över. Saneringsarbetet planeras att vara färdigt före jul. 

Vägglöss är ett ökande problem i Sverige, och beror på att vi reser mer idag. Vägglusen sprids mest passivt. Det vill säga att vi hjälper dem att spridas genom att vi råkar få med dem med våra saker, i bagaget, på våra kläder, i begagnade möbler, leksaker, böcker och även i hemelektronik.

Nyligen fick Östra sjukhuset i Göteborgs stänga flera avdelningar efter att vägglöss spred sig mellan rummen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".