man med hund
1 av 3
Hunden Rex, som är av rasen bayersk viltspårhund, är en förutsättning för ett lyckat eftersök. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio
man vid bil
2 av 3
Olof Pålsson måste synas när han arbetar som eftersöksjägare. Många av viltolyckorna sker under kvällen och natten. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio
Skylt på bil
3 av 3
Det är dags att köra försiktigt när denna text syns vid vägkanten. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Högsäsong för viltolyckor när älgjakten startar

Eftersöksjägaren: Bilisterna bör vara mer vaksamma
1:16 min

I dag måndag börjar älgjakten – mitt i den värsta säsongen för viltolyckor.

Det sker allt fler viltolyckor på våra vägar, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet.

– Det är en trend med fler viltolyckor i hela Sverige. Det beror på att det är fler bilar och på vissa håll mer vilt. Dessutom blir vi eftersöksjägare bättre på att rapportera in viltolyckor, säger Olof Pålsson som är eftersöksjägare från Skåpafors.

Det sker även en markant ökning av älgolyckor under oktober, då fler människor rör sig i skogarna och det är just älgjakt.

Väg 172 mellan Uddevalla och Bengtsfors är en av de fem vägar i Västra Götalands län som är mest utsatt när det gäller viltolyckor.

– Jag vet att det har varit på gång med viltstaket för en längre sträcka. LRF jobbar för att sträckan mellan Brohögen och Bäckefors ska få staket. Det vore bra, säger Olof Pålsson.

I hela landet var det cirka 58 600 viltolyckor inrapporterade förra året varav drygt 9000 i Västra Götalands län.

– Bilisterna borde vara mer vaksamma. Dessutom ökar smitningsolyckorna då många inte verkar ha tid att rapportera in olyckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".